هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود | ثبت نام
جدول تناوبی

جدول تناوبی + روش های یادگیری آن + دانلود

دسته بندی : تحصیلی
1399/09/02

جدول نتاوبی و ارتباط آن با آموزش  زیست شناسی

برای مطالعه ی زیست کنکور که اصلی ترین و مهم ترین درس رشته ی تجربی است، باید از روش مطالعه ی خاصی استفاده کرد. به هیچ عنوان نباید درس زیست شناسی را حفظ کرد زیرا باید آموزش زیست از پایه آموخت. بلکه باید آن را مو به مو به صورت عمیق درک کرد. در کنار مطالعه ی عمیق مطالب درس زیست شناسی، باید بتوانید مباحث مختلف آن را به هم دیگر ربط دهید و به عبارتی ترکیبی مطالعه کنید. به عنوان مثال وقتی واژه ی حشره را در یک جمله میبینید باید بتوانید تمام نکاتی که تاکنون درباره حشرات در کتاب آمده است را به خاطر بیاورید‌. با توجه به پیوستگی مطالب کتب زیست هر سه پایه، بهتر است تمام بخش های کتاب را به دقت مطالعه کنید. در درس زیست شناسی اشکال و نمودارها اهمیت ویژه ای دارند. می توانید از خلاصه نویسی مباحث برای دوران مرور و جمع بندی استفاده کنید‌. همچنین می توانید از منابع استاندارد و تایید شده برای آموزش زیست استفاده کنید.

اگر شما هم دانش آموز رشته ی تجربی هستید و درس شیمی یک از دغدغه های شماست و حتی نمیدانید مبحث جدول تناوبی متنی را چگونه یاد بگیرید، این مطلب را از دست ندهید. در این مقاله قصد داریم درباره ی روش های اصولی یادگیری جدول تناوبی و مطالعه ی درس شیمی صحبت کنیم.

درس سرنوشت ساز با جدول تناوبی

درس شیمی یکی از مهم ترین دروس رشته های ریاضی و تجربی است و هرگز نباید از تاثیر آن در رتبه ی کنکور چشم پوشی کرد‌. این درس پیچیده ممکن است برای عده ای بسیار شیرین و آسان باشد، اما برای عده ای دیگر درسی سخت و دشوار به نظر بیاید.

درس شیمی یکی از دروس مهم و آخرین درس در دفترچه ی سوالات اختصاصی کنکور است که در مشاوره کنکور این درس مورد توجه است. در رشته ی تجربی پس از زیست شناسی، درس شیمی مهم ترین درس اختصاصی است. در رشته ی ریاضی  اهمیت درس شیمی پس از ریاضی و فیزیک است.  البته ضریب تاثیر آن در زیرگروه های مختلف هر رشته متفاوت است. به عنوان مثال در رشته ی تجربی برای زیر گروه یک ضریب ۳ و برای زیرگروه دو ضریب ۴ دارد.

درس شیمی جزو آن دسته از دروس است که بسیار زیرکانه رتبه ها را تغییر میدهد و می شود گفت درس سرنوشت سازی است. بالا بودن درصد درس شیمی باعث بالا رفتن رتبه ی کنکور می شود. مدت زمان پاسخگویی به سوالات شیمی ۳۵ دقیقه است.

درس شیمی به دو بخش حفظیات و بخش تمرینی و عملیات تقسیم می شود. برای اینکه بهتر بتوانید مطالب درس شیمی را به خاطر بسپارید باید از روش های مطالعه ی خاصی استفاده کنید‌.  اولین نکته ای که همواره باید به خاطر داشته باشید این است که به هیچ عنوان درس شیمی را حفظ نکنید بلکه آن را درک کنید و یاد بگیرید.

حفظ مطالب درس شیمی به هیچ عنوان کار درستی نیست. برای درک مطالب حفظی می توانید از انواع عکس ها، اسلایدها و جزوات آموزشی استفاده کنید. برای حل تمرینات باید پایه ی ریاضی خوبی داشته باشید. برای رسیدن به تبحر در تمرینات شیمی، تنها راه تمرین و تکرار زیاد است.

یکی از مباحث مهم در شیمی، بحث جدول تناوبی است. یادگیری و تسلط کامل بر جدول تناوبی میانبر خیلی خوبی برای تسریع پاسخگویی به سوالات شیمی و بالا بردن نمره ی آن است.

جدول تناوبی، راه نجات

جدول تناوبی

جدول تناوبی به فارسی یکی از حساس ترین مباحث درس شیمی است که شاید در نگاه اول یادگیری آن دشوار به نظر برسد، اما با رعایت یکسری نکات میتوان به راحتی آن را یاد گرفت. یادگیری جدول تناوبی نیازمند آگاهی کامل از نحوه ی مطالعه ی آن است.  که زمان مطالعه ی جدول تناوبی نکات زیر را به خاطر بسپارید:

۱) گروه های استثنای جدول تناوبی

۲) ویژگی های مشابه عناصر یک گروه

۳) روند تغییر ویژگی های عناصر در یک گروه و تناوب

۴) روند تغییر نخستین انرژی یونش، بار موثر هسته، الکترونگاتیوی  و شعاع اتمی را به خوبی تحلیل کنید و به خاطر بسپارید.

۵) طبقه بندی عناصر اصلی و فرعی را به خاطر بسپارید.

۶) موقعیت عناصر اصلی شامل فلزات قلیایی، قلیایی خاکی، شبه فلزها، هالوژن ها و گازهای نجیب را پیدا کنید و سعی کنید به خاطر بسپارید‌.

۷) شماره ی گروه ها را  به روش جدید هم قدیم یاد بگیرید.

۸) ویژگی های  هر گروه را به خوبی مطالعه کنید.

۹) عناصر گروه های اصلی مثل فلزات قلیایی، قلیایی خاکی، گروه های ۱۵ و ۱۶ و ۱۷ و  و ۱۸ و تناوب اول فلزات واسطه را به ترتیب به خاطر بسپارید. برای بهتر یاد گرفتن عناصر هر گروه می توانید از  عبارات رمزی و شعر مانند (مثل هلینا کرباسی فر برای عناصر گروه اول) استفاده کنید، که به ترتیب نماد لاتین عناصر است استفاده کنید. همچنین بهتر است یک سری اطلاعات مختصر و مفید درباره ی گروه اکتینیدها و لانتانیدها به خاطر بسپارید.

۱۰) برای تثبیت آموخته های خود می توانید چند روزی یک جدول تناوبی جیبی یا یک کپی از آن را داشته باشید و در اوقات فراغت یک نگاهی به آن بیندازید و آموخته های خود را مرور کنید.

می توانید برای تقویت پایه ی خود، از کتب کمک درسی استاندارد نیز استفاده کنید.

جدول تناوبی و ارتباط آن با آموزش شیمی

جدول تناوبی

علاوه بر مطالعه ی دقیق جدول تناوبی PDF و تسلط بر آن، باید بقیه ی مباحث درس شیمی را نیز  با روش مناسبی مطالعه کنید. درس شیمی درس زمان بری می باشد و نباید انتظار داشته باشید با یک بار مطالعه، به مباحث آن تسلط کامل پیدا کنید.

۱) از آنجایی که درس شیمی درس پیچیده ای است نباید صفحات زیادی از آن را یک جا و به صورت فشرده مطالعه کنید‌. به عنوان مثال می توانید هر ۳۰ صفحه را در ۵  بخش ۶ صفحه ای مطالعه کنید. به طور کلی برای یادگیری کامل بخش حفظیات، تسلط کامل بر متن کتاب درسی بسیار مهم است.

۲) برای یادگیری موثر می توانید در حاشیه های کتاب خلاصه ای از مطالب و یا کلمات کلیدی را یادداشت کنید. بهتر است از رنگی رنگی کردن کتاب به وسیله ی چندین رنگ ماژیک هایلایت خودداری کنید. شلوغی زیاد صفحات کتاب باعث عدم تمرکز و حواس پرتی می شوند.  خلاصه نویسی به طور موثری بازده مطالعه ی شما را افزایش میدهد.

۳) می توانید از نمودارهای درختی برای خلاصه نویسی مطالب استفاده کنید. این نمودارها و مطالب خلاصه نویسی شده در دوران جمع بندی به شما بسیار کمک میکنند.

۴)  پس از کسب اطمینان از یادگیری کامل مطالب مطالعه شده، ابتدا تعدادی نمونه سوالات تشریحی حل کنید و پس از تسلط بر آنها به سراغ نمونه سوالات تستی بروید. اگر سوالی را اشتباه پاسخ دادید به پاسخنامه ی آن نگاهی بیندازید و به دقت راه حل  را بررسی کنید.

۵) برای اینکه مطالب را به خوبی به ذهن بسپارید بهتر است هفته ای یک بار مطالب خوانده شده را مرور کنید تا در حافظه ی بلند مدت شما ثبت شود.

۶)  همچنین توصیه می کنیم هنگام خستگی و خواب آلودگی اصلا درس شیمی را مطالعه نکنید.

۷) برای بازدهی بیشتر، می توانید مطالب خوانده شده و مخصوصا بخش های حفظی و جدول تناوبی را به دوستانتان توضیح دهید.

۸) در صورت داشتن هرگونه اشکال، می توانید از دبیر مربوطه  سوالات خود را بپرسید.

۹) بهتر است با دوستانتان جلسات گروهی رفع اشکال برگزار کنید و مطالب را به یکدیگر توضیح دهید.

۱۰) در روزهای نزدیک امتحانات پایان ترم و حتی کنکور در کلاس های جمع بندی شرکت کنید و آموخته

های خود را مرور کنید.

کلام آخر با آموزش جدول تناوبی

فرقی نمیکند دانش آموزی هستید که پایه ی قوی دارد یا خیر، با مطالعه ی استاندارد و اصولی درس زیست شناسی و  شیمی می توانید نمرات خوبی در آزمون های مدرسه و کنکور کسب کنید. بهتر است  هر روز چند ساعتی را به مطالعه ی زیست شناسی و شیمی اختصاص دهید. از آنجایی که در کنکور به طور متوسط سه سوال از بخش جدول تناوبی است، تسلط بر آن کمک شایانی به شما میکند. کافی است روند تغییرات و عناصر هر گروه را به خاطر بسپارید که برای این کار می توانید چند روزی از جدول های تناوبی جیبی کمک کنید. با توجه به اینکه یادگیری مراحل مختلفی ( ادراک، تثبیت، تسلط، ارزیابی و جمع بندی ) دارد، برای تسلط به مبحث جدول تناوبی و سایر مباحث علاوه بر مطالعه و تمرین و تکرار، از اسلایدها و تصاویر آموزشی کمک بگیرید و هرگز خلاصه نویسی در حاشیه ی کتب درسی را فراموش نکنید و به صورت هفتگی مطالب خوانده شده را مرور و یادآوری کنید.

منبع : برتر آموز

نویسنده : محسن حبیبی راد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *