هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود | ثبت نام
سواد مالی

سواد مالی چیست؟ نکات بسیار پراهمیت در سال 1401

دسته بندی : موفقیت
1401/01/21

سواد مالی مجموعه ای از دانش و مهارت هایی است که به امور مالی، به ویژه امور مالی شخصی مربوط می شود. داشتن سواد مالی می تواند در زندگی کاری و شخصی به شما کمک کند و شما را قادر می سازد تا برای آینده برنامه ریزی و منابع را تخصیص دهید و مدیریت بهتر پول را یاد بگیرید. در این مقاله توضیح می دهیم که سواد مالی چیست، چرا اهمیت دارد و سواد مالی چگونه می تواند برای شما مفید باشد.

سواد مالی چیست؟

سواد مالی داشتن دانش و مهارت برای تصمیم گیری موثر و مثبت در مورد منابع مالی است. مدیریت پول برای موثر بودن نیاز به سواد مالی دارد و شامل مواردی مانند پس انداز، بودجه بندی، سرمایه گذاری و مدیریت اعتبار است. سواد مالی شامل یادگیری این است که چگونه پول خود را به طور موثر خرج کنید، چگونه به خوبی پس انداز کنید و چگونه آنچه را که می توانید سرمایه گذاری کنید.

آموزش مدیران برای توسعه رهبری در کسب و کار

چرا سواد مالی مهم است

یادگیری سواد مالی می تواند برخی از استرس های ناشی از مسائل مالی را از بین ببرد و به شما کمک کند یک برنامه مالی برای آینده خود ایجاد کنید. اگر سواد مالی دارید، اغلب بدهی کمتری دارید و پس‌انداز بیشتری دارید. شما همچنین مهارتی را آموخته اید که می تواند برای بودجه بندی و خرج کردن در محل کار موثر باشد.

برنامه های سواد مالی چیست؟

برنامه های سواد مالی از طریق منابع مختلف در دسترس هستند. برخی از برنامه های سواد مالی از طریق مدارس از جمله دبیرستان ها و دانشگاه ها ارائه می شود. محل کار شما ممکن است دوره های سواد مالی را برای کمک به کارمندان در یادگیری این مهارت ها ارائه دهد. همچنین ممکن است سازمان های مالی را بیابید که برنامه های سواد مالی رایگان یا کم هزینه را ارائه می دهند. ممکن است به صورت جداگانه با یک مشاور مالی ملاقات کنید، یا ممکن است در کلاسی با چند نفر باشید. این برنامه ها اغلب یک فرآیند گام به گام را برای یادگیری مهارت های مالی لازم با استفاده از وضعیت مالی واقعی شما طی می کنند.

مزایای سواد مالی

سواد مالی مزایای زیادی دارد، از جمله:

بودجه تعیین شده

یکی از اولین قدم‌ها در یادگیری سواد مالی، ایجاد بودجه‌ای است که متناسب با درآمد و هزینه‌های شما باشد، و داشتن بودجه می‌تواند شما را راهنمایی کند که پس از هر هزینه‌ای مانند اجاره یا رهن، آب و برق، هزینه‌های حمل و نقل و غذا، چقدر پول دارید. اگر در سواد مالی مبتدی هستید، بودجه ممکن است بسیار زیاد به نظر برسد، اما آنها اغلب به سادگی فهرست کردن درآمد و هزینه های خود و تهیه برنامه ای برای پول باقی مانده هستند.

به عنوان مثال، اگر بعد از تمام صورت‌حساب‌ها و هزینه‌هایتان، ماهیانه 300 هزار تومان اضافی دارید، ممکن است تصمیم بگیرید که 100 هزار تومان پس‌انداز کنید، 100 هزار تومان برای یک چیز سرگرم‌کننده خرج کنید و 100 هزار تومان سرمایه‌گذاری کنید. اگر بودجه ندارید، ممکن است پس از پرداخت صورتحساب‌ها از آنچه باید خرج کنید یا پس‌انداز کنید، آگاه نباشید.

تکنیک های ناب و اصول آموزش سرمایه گذاری در ایران

پس انداز بیشتر

افرادی که سواد مالی دارند، اغلب مهارت هایی برای پس انداز موثرتر دارند. با استفاده از بودجه خود، می توانید برنامه ای برای نحوه پس انداز پول ایجاد کنید. ممکن است هدف خاصی برای پس انداز داشته باشید، مانند خرید بزرگ، یا ممکن است به سادگی بخواهید در مواقع اضطراری پس انداز کنید. سواد مالی می تواند به شما چیزهایی را بیاموزد که برای کاهش هزینه های خود باید بدانید تا بیشتر پس انداز کنید. ایجاد یک حساب پس انداز می تواند به این معنی باشد که ممکن است در مواقع اضطراری نیازی به مراجعه به کارت های اعتباری یا وام نداشته باشید.

هزینه های غیر ضروری کمتر

استفاده از سواد مالی برای ارزیابی عادات خرج کردن به شما این امکان را می دهد که ببینید کجا بیش از حد خرج می کنید یا کجا ممکن است هزینه های خود را کاهش دهید. سواد مالی و بودجه می تواند به شما نشان دهد که هزینه های کوچک چقدر ممکن است افزایش یابد. با بررسی هزینه های خود، می توانید آن هزینه ها را در زمینه هایی که ضروری نیستند یا برای شما اهمیت کمتری نسبت به اهداف مالی شما دارند، کاهش دهید.

برای مثال، ممکن است متوجه شوید که هر ماه بیشتر از آنچه که می‌خواهید برای وعده‌های غذایی بیرون‌بر خرج می‌کنید و می‌توانید هزینه‌های خود را در این زمینه حداکثر به یک بار در هفته کاهش دهید. با کاهش هزینه‌های غیرضروری خود، متوجه می‌شوید که ۲۵۰ هزار تومان در ماه پس‌انداز می‌کنید که سپس می‌توانید مؤثرترین روش استفاده را انتخاب کنید.

طرح بازنشستگی

ایجاد یک برنامه جامع بازنشستگی به شما این امکان را می دهد تا زمانی که می خواهید با مقدار پولی که برای زندگی بازنشستگی می خواهید، بازنشسته شوید. با استفاده از سواد مالی، می توانید سبک زندگی و درآمد فعلی خود را بررسی کرده و آن را با آنچه که دوست دارید دوران بازنشستگی خود داشته باشید مقایسه کنید. از آنجا، می توانید به گزینه های برنامه بازنشستگی که از طریق کارفرمای شما در دسترس هستند، مانند 401(k)، یا سایر گزینه های پس انداز بازنشستگی مانند IRAs، نگاه کنید.

بسیاری از حساب‌های سرمایه‌گذاری بازنشستگی دارای ماشین‌حساب هستند، بنابراین می‌توانید بر اساس سبک زندگی بازنشستگی دلخواه، تورم احتمالی و افزایش هزینه‌های زندگی، سن فعلی و سن بازنشستگی ایده‌آل، میزان پس‌انداز خود را ارزیابی کنید. داشتن یک برنامه بازنشستگی به شما این امکان را می دهد که رویاهای بعد از کار خود را که بدون برنامه چالش برانگیزتر هستند، تحقق بخشید.

دسترسی به سرمایه گذاری

سرمایه گذاری می تواند راهی عالی برای رشد ثروت شما باشد، اما درک آنها ممکن است دلهره آور به نظر برسد. با این حال، منابع زیادی وجود دارد که می تواند نحوه کار سرمایه گذاری و بهترین راه برای شروع سرمایه گذاری را به شما آموزش دهد. اکثر برنامه های بازنشستگی مانند 401(k)s و IRAs برنامه های سرمایه گذاری هستند، اما شما می توانید خارج از برنامه بازنشستگی نیز سرمایه گذاری کنید. سرمایه گذاری می تواند شامل سهام، اوراق قرضه و دارایی باشد. از طریق مهارت های سواد مالی خود، می توانید تصمیم بگیرید که بهترین راه برای سرمایه گذاری شما چیست.

آموزش هوش بورسی

مدیریت بدهی

بدهی بخشی منظم از زندگی بسیاری از افراد در دنیای مدرن است و مدیریت موثر آن می تواند چالش برانگیز باشد. سواد مالی می تواند به شما کمک کند تا بهترین راه های کاهش بدهی خود را درک کنید تا قابل کنترل تر باشد. همه بدهی ها لزوما بد نیستند، اما آگاهی از اینکه بدهی چگونه بر امور مالی شما، از جمله امتیاز اعتباری شما تأثیر می گذارد، بسیار مهم است. ممکن است متوجه شوید که می خواهید برنامه ای برای کاهش انواع خاصی از بدهی ها ایجاد کنید تا راحت تر زندگی کنید، و سواد مالی راهی عالی برای انجام این کار است.

به عنوان مثال، ممکن است موجودی کارت اعتباری 1500 میلیون تومان، موجودی کارت اعتباری 3000 میلیون تومان، وام مسکن 275000 میلیون تومان و بدهی وام دانشجویی 25000 میلیون تومان داشته باشید. هر یک از این انواع بدهی بر امتیاز اعتباری و سلامت مالی شما تأثیر متفاوتی دارد. یادگیری دقیقاً چگونه برای برنامه ریزی بودجه و آینده شما مفید است.

استرس کمتر

مسائل مالی می تواند استرس زا باشد، بنابراین یادگیری سواد مالی و دقت در بودجه و بدهی خود می تواند این استرس را کاهش دهد. همچنین می تواند به شما کمک کند تا یک برنامه مالی برای آینده خود کشف کنید که تا حدودی از عدم اطمینان شما در مورد آینده می کاهد. استرس کمتر برای تمام زمینه های زندگی شما مفید است، زیرا می تواند بر زندگی شخصی و حرفه ای شما تأثیر مثبت بگذارد.

سواد مالی می تواند به شما در هر جنبه ای از امور مالی شخصی کمک کند، خواه در حال ایجاد بودجه، سرمایه گذاری در 401(k) خود در محل کار یا ارزیابی یک پیشنهاد شغلی باشید. سواد مالی برای برنامه ریزی موفق برای آینده بسیار مهم است.

یادگیری اینکه کجا برای اطلاعات مراجعه کنید اولین قدم عالی برای بهبود سواد مالی شماست. در این مقاله، سواد مالی چیست، مزایای کسب سواد مالی و 10 قدمی که می توانید برای بهبود سواد مالی خود بردارید، مورد بحث قرار می دهیم.

سواد مالی چیست؟

سواد مالی به توانایی درک و به کارگیری مهارت های مدیریت مالی مانند سرمایه گذاری و بودجه اشاره دارد. این شامل توانایی در درک اصول و مفاهیم مالی مانند مدیریت بدهی، استفاده از تکنیک های پس انداز، برنامه ریزی برای آینده مالی، درک و محاسبه سود مرکب و حتی درک اصل زمان به عنوان پول است. سواد مالی برای ثبات مالی بلندمدت ضروری است.

مزایای سواد مالی

سواد مالی شامل توانایی مدیریت کارآمد امور مالی شخصی و اتخاذ تصمیمات مناسب و آگاهانه در مورد امور مالی شخصی است. برخی از مزایای اولیه سواد مالی عبارتند از:

  • ایجاد عادات بهتر خرج کردن

  • یادگیری ارزش یک حساب پس انداز

  • توانایی برقراری ارتباط موثرتر در مورد امور مالی

  • اتخاذ تصمیمات مالی بهتر

ایجاد عادات بهتر خرج کردن

سواد مالی می تواند به شما کمک کند تا از عادات خرج کردن خود آگاه بمانید. با ردیابی هزینه های خود، می توانید صورتحساب های خود را مدیریت کنید، بودجه ایجاد کنید و برای اهداف بلند مدت و کوتاه مدت پس انداز کنید. از آنجایی که می دانید چقدر هزینه می کنید، خواهید دانست که چقدر می توانید به 401(k) خود کمک کنید.

یادگیری ارزش یک حساب پس انداز

با داشتن سواد مالی، اهمیت داشتن یک حساب پس انداز را درک خواهید کرد که می توانید در مواقع اضطراری یا رویدادهای مهم زندگی از آن استفاده کنید. شما می توانید به سادگی با برنامه ریزی سپرده های ماهانه از حساب جاری خود به یک حساب پس انداز، کار کوچکی را شروع کنید. با قرار دادن منظم پول در یک حساب پس انداز، به مهارت های مدیریت پول خود اطمینان بیشتری خواهید داشت و اهمیت سرمایه گذاری روی خود را درک خواهید کرد.

هوش مالی

توانایی برقراری ارتباط موثرتر در مورد امور مالی

با کسب سواد مالی، می توانید با دیگران در مورد امور مالی، حسابداری، تجارت یا مدیریت پول ارتباط برقرار کنید. همچنین می توانید اسنادی را که دارای اصطلاحات تخصصی مالی هستند، مانند قراردادهای کارت اعتباری، نامه های پیشنهادی یا سفته درک کنید.

اتخاذ تصمیمات مالی بهتر

با داشتن دانش مالی، می توانید تصمیمات آگاهانه تری در مورد وام مسکن، کارت های اعتباری و نحوه رسیدگی به بدهی بگیرید. کمتر قربانی وام های غارتگرانه، تقلب و نرخ های بهره بالا خواهید شد. وقتی سواد مالی دارید، مهارت‌های لازم را دارید:

  • حساب های بانکی خود را تطبیق دهید

  • بدهی را پرداخت کنید

  • پول خود را مسئولانه مدیریت کنید

  • قبض ها را به موقع پرداخت کنید

  • برای آینده برنامه ریزی کنید

چگونه سواد مالی بیشتری داشته باشیم

در حالی که ممکن است مدتی طول بکشد، چند قدم ساده وجود دارد که می توانید برای داشتن سواد مالی انجام دهید:

  1. در مورد مسائل پولی بیاموزید.

  2. از ابزارهای مدیریت مالی استفاده کنید.

  3. درخواست مشاوره.

  4. از شبکه خود استفاده کنید

  5. بودجه بندی را یاد بگیرید

  6. اعتبار را درک کنید.

  7. ایجاد و مدیریت یک حساب چک و پس انداز.

  8. بدهی و وام را درک کنید.

  9. سرمایه گذاری در دوران بازنشستگی

  10. خطر سرقت هویت را درک کنید.

1. در مورد مسائل پولی بیاموزید

برای شروع بهبود سواد مالی، اولین قدم این است که شروع به خواندن همه چیز در مورد مسائل پولی، از جمله سرمایه گذاری، مدیریت پول و امور مالی کنید. می توانید با مجلات و روزنامه ها شروع کنید یا به دنبال کتاب هایی باشید که سواد مالی را آموزش می دهند. همچنین ممکن است بخواهید به دنبال منابع آنلاین و همچنین پادکست ها و وبینارهایی باشید که سواد مالی را آموزش می دهند.

2. از ابزارهای مدیریت مالی استفاده کنید

گام مهم دیگر برای کسب سواد مالی، شروع به استفاده از ابزار مدیریت مالی است. خدمات زیادی به صورت آنلاین در دسترس هستند و شما به راحتی می توانید آنها را به حساب های چک و پس انداز، کارت های اعتباری و وام مسکن خود متصل کنید تا هزینه های خود را نظارت کنید. با استفاده از این ابزارها، می‌توانید بودجه‌ای ایجاد کنید و سپس نظارت کنید که چقدر به طور مؤثر در بودجه باقی می‌مانید.

3. مشاوره بخواهید

یک مشاور مالی می‌تواند به سؤالات مربوط به نحوه رسیدگی به کارت‌های اعتباری با بهره بالا و سایر بدهی‌ها پاسخ دهد. آنها می توانند وضعیت خاص شما را ارزیابی کنند و توصیه هایی برای تثبیت و مدیریت امور مالی خود برای پرداخت بدهی خود ارائه دهند.

4. از شبکه خود استفاده کنید

در حالی که منابع نامحدودی برای کمک به بهبود سواد مالی شما وجود دارد، به دنبال منابع در شبکه مستقیم خود باشید. این احتمال وجود دارد که شما دوستان، اعضای خانواده یا یک CPA داشته باشید که می توانند راهنمایی یا بینشی برای کمک به شما در بهبود سواد مالی خود ارائه دهند.

5. بودجه بندی را یاد بگیرید

بودجه بندی جزء کلیدی ترین نکات مجموعه دانش های مربوط با این مهارت است. یادگیری ایجاد و مدیریت بودجه به شما این امکان را می دهد که بدهی را پرداخت کنید یا از آن اجتناب کنید، در پول خود صرفه جویی کنید و برای آینده خود برنامه ریزی کنید.

6. اعتبار را درک کنید

برای استفاده موثر از اعتبار خود، ابتدا باید آن را درک کنید. برخی از مفاهیم مهمی که باید در مورد اعتبار بدانید عبارتند از:

  • چرا اعتبار مهم است

  • چه اطلاعاتی وارد امتیاز اعتباری شما می شود

  • چگونه نمره اعتباری خود را بهبود بخشید

بخشی از درک اعتبار شامل یادگیری نحوه پرداخت بدهی کارت اعتباری با بهره بالا است.

7. ایجاد و مدیریت یک حساب چک و پس انداز

ایجاد و مدیریت حساب چک و پس انداز یکی دیگر از گام های مهماست. این حساب ها به شما این امکان را می دهند که پول خود را ایمن نگه دارید و پرداخت قبوض را آسان تر کنید. همچنین مهم است که یاد بگیرید حساب را مدیریت کنید تا از هزینه اضافه برداشت جلوگیری کنید.

آموزش بیزنس کوچینگ

8. بدهی و وام را درک کنید

یادگیری در مورد بدهی و وام بخش مهم دیگری از سواد مالی است. همه بدهی‌ها یکسان ایجاد نمی‌شوند، بنابراین یادگیری در مورد انواع مختلف بدهی، استراتژی‌های مربوط به هر یک و آنچه که باید ابتدا روی پرداخت آن تمرکز کنید باید در اولویت قرار گیرد.

9. سرمایه گذاری در دوران بازنشستگی

هیچ وقت برای برنامه ریزی برای دوران بازنشستگی دیر نیست. از یک طرح پس انداز بازنشستگی با مزیت مالیاتی مانند 401 (k) یا Roth IRA استفاده کنید. شروع به سرمایه گذاری 15 درصد از درآمد خود در هر ماه کنید تا مطمئن شوید که تورم را شکست می دهید و در عین حال درآمد کافی برای پرداخت هزینه های دیگر مانند وام مسکن یا وام دانشجویی باقی می گذارید.

10. خطر سرقت هویت را درک کنید

شناسایی سرقت زمانی است که شخصی از اطلاعات شخصی شما بدون اجازه شما برای ارتکاب کلاهبرداری استفاده می کند. ممکن است شامل استفاده از نام، شماره کارت اعتباری، شماره تامین اجتماعی یا سایر اطلاعات مرتبط با هویت شخصی شما باشد. بهترین راه برای جلوگیری از سرقت هویت این است که یاد بگیرید چگونه از اطلاعات خود محافظت کنید.

نویسنده : بابک حیدریان

بابک حیدریان مهر. دانشجوی کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی، محقق و متخصص SEO & Digital Marketing "زندگی ممکن است پُر از درد و رنج باشد، اما واکنشِ ماست که حرف آخر را می‌زند". فردیش نیچه

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *