هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود | ثبت نام

نقد و بررسی انواع هارد (SATA, SAS, SSD, NVMe و IDE) + مزایا و معایب

دسته بندی : فناوری
1400/10/21

هارد چیست؟ Hard disk ابزاری است که شما می توانید اطلاعات خود را بر روی آن ذخیره سازی نمایید. با خرید هارد می توانید کل یا بخشی از فایل های خود را در آن قرار دهید. وقتی هارد خریداری می کنید، گاها تمامی فایل های شخصی و کاری خود را در هارد قرار می دهیم و هارد باید از کیفیت خوبی برخوردار باشد تا مشکلی به وجود نیاید. چون اگر هارد خراب شود این احتمال وجود دارد که تمامی فایل های شما یا دستکم بخشی از آن ها خراب شده یا آسیب ببیند.

پس انتخاب یک هارد خوب به شما کمک می کند تا ضمن نگهداری از فایل های مهم خود، دغدغه ذهنی فایل های مهم را نداشته باشید. در این مقاله در مورد هاردهای مختلف صحبت کرده و هر کدام را با یکدیگر بررسی می کنیم تا بتوانید بهترین گزینه را خریداری نمایید.

مهم ترین انواع هارد

به دنبال خرید هارد دیسک هستید؟ در ادامه با معرفی انواع و مدل های مختلف Hard disk ضمن بررسی موردی هرکدام به همراه مزایا و معایب به شما کمک می کنیم بهترین مورد را انتخاب و خریداری نمایید.

از زمانی که هارد اختراع شده تاکنون، انواع بسیار مختلف هارد به بازار عرضه شده یا از رده خارج شده اند. زمانی بود که در دهه 80 و 90 میلادی، هاردهایی با فضای 200 مگابایت ارائه می شدند و به عنوان مثال وقتی نمونه های جدیدتر، 1 گیگ فضای حافظه ارائه می دادند، یک انقلاب بزرگ در این صنعت به شمار آمده و صاحب نظران این بازار متحیر می شدند.

در ادامه گریزی داریم به برخی از مهم ترین و با اقبال ترین هاردهای تاریخ و حال حاضر. برخی از هاردهای معرفی شده از رده خارج شده، برخی دیگر قدیمی اما هنوز قابل استفاده و برخی دیگر تازه ظهور و در حال استفاده هستند و می توان گفت که پرچمداران کنونی این صنعت هستند.

  • هاردهای SATA
  • هاردهای SAS
  • هاردهای NVMe
  • هاردهای SSD
  • هاردهای IDE

هرچند که هاردها انواع دیگری نیز دارند، اما در این مقاله سعی داریم به مقایسه انواع هاردی یپردازیم که بیشترین تقاضا و محبوبیت را دارند. در ادامه پس از تشریح شیوه کار هارد، در مورد هر یک از مدل های هاردهای مختلف صحبت می کنیم.

هارد

شیوه کار هارد

به دلیل نیازهای جامعه، سازندگان Hard disk دست به کار شده و ابتکار عمل های بیشتری به خرج داده اند. این کمپانی نوآوری ها و فناوری های زیادی در زمینه هارد دیسک داشته اند و سعی کرده اند تا هر هارد از نسل پیشین خود بهتر باشد. توجه داشته باشید که در حال حاضر این صنعت پیشرفت های فوق العاده زیادی داشته است. چون هاردها در دهه های 80 یا 90 میلادی فضای ذخیره سازی کمی ارائه می کردند و به علاوه قیمت بالاتری داشتند و برای خرید برخی از آن می بایست با احتساب تورم و به نرخ کنونی، بیش از 1000 دلار پول پرداخت می کردید.

همچنین هاردهای ابتدایی با یک ضربه یا حادثه ناگهانی دچار مشکل می شدند. به همین علت شرکت های سازنده سعی در برطرف سازی مشکلات قبلی و افزودن امکانات جدید به هاردها داشته اند. مدل های نسل جدید، عیوب نسل های قدیمی را برطرف کرده و ضمن آن مزایایی را ارائه می دهند.

هارد که به آن هارد دیسک یا HDD نیز گفته می شود یک قطعه بوده که قابلیت ذخیره سازی اطلاعات شما را دارد. Hard disk دارای فضای دیسک متفاوت بوده و در حال حاضر، هاردهای میان رده و معمولی حداقل 500 گیگ تا 1 ترابایت فضا را ارائه می دهند. وقتی کاربر به اطلاعات خود در هارد مراجعه می کند، هارد در زمان کوتاهی آن فایل را بازیابی کرده و سپس به کاربر نمایش می دهد.

از هاردها بسته به مدلی که دارند برای ذخیره سازی فایل های شخصی، ذخیره فایل های کاری و اطلاعات پروژه ها استفاده می شود. همچنین از هاردها برای ذخیره فیلم های ضبط شده توسط دوربین مداربسته استفاده می شود.

همچنین کامپیوتر و لپ تاپ برای شروع کار که شامل نصب نرم افزارهای مختلف و ذخیره دیتاهاست به هارد احتیاج دارند. ممکن است به دنبال هاردی باشید که فضای بیشتری ارائه می دهد یا اینکه هارد قبلی یا بی کیفیت بوده یا جوابگوی فعالیت های شما نیست که به یک هارد جدیدتر نیاز پیدا می کند. برای مثال بعضی از هاردها به دلیل سرعت ضعیفی که دارند برای استفاده گیمینگ مناسب نیستند و باید یک هارد جدید با قدرت بالاتر و سرعت بیشتر خریداری نمایید.

هاردهای NVMe

هارده NVMe مخفف عبارت Non-Volatile Memory Express بوده که معنی آن حافظه فشرده شده غیرفرار است و ما به اختصار آن را NVMe می خوانیم. اگر کارهایی انجام می دهید که ایجاب می کند، هاردی با سرعت بالا داشته باشید، استفاده از این هارد توصیه می شود. هارد NVMe در سال 2013 میلادی معرفی شده که از فناوری جدید در این حوزه استفاده می کند. هاردهای NVMe دارای اسلات هایی هستند که ابتدا برای کارت های گرافیک طراحی شده بود.

اما در صنعت هارد نیز به کار برده شدند. این اسلات ها متصل به بورد اصلی بوده و باعث می شوند که این هارد سرعت فوق العاده بالایی داشته باشد. سرعت هارد نزدیک 4 گیگابایت در ثانیه (به هنگام پردازش عملیات) است.

استفاده از هارد NVMe برای افراد فعال در حوزه تدوین، مهندسانی که نیاز به کار با نرم افزارهای مهندسی قدرتمند دارند و گیمرهایی که قصد دارند جدیدترین بازی های روز را بدون دردسرهایی مانند لگ زدن امتحان و استریم کنند پیشنهاد می شود. همچنین به تازگی از این نوع هاردها در صنعت وب هاستینگ نیز استفاده می شود. به طور واضح یعنی، از آن در سرورهای هاست ها استفاده می شود.

البته این هاردها سراسر خوبی و مهربانی نیستند 🙂 عیب هایی نیز دارند. اول آنکه استفاده از این نوع Hard disk مرسوم نیست یعنی در انواع خاصی از کامپیوتر و سرورها استفاده می شود و دوم آنکه قیمت این نوع هارد بسیار بالاست.  اگر نیاز به کارهای خیلی سنگین ندارید، استفاده از این نوع هارد پیشنهاد نمی شود. چون گاهی اوقات شما تنها کاری که می خواهید با کامپیوتر خود انجام دهید، وبگردی است. یا به دنبال هاردی با فضای دیسک بالا و سرعت معقول هستید و خرید چنین هارد قدرتمندی با هزینه های گزاف به صرفه نیست.

از مزایا این هارد می توان به سرعت پردازش اشاره کرد. همچنین خروجی هایی با وضوح بالا ارائه می دهد که برای تدوینگران و گیمرها و سایر کسانی که به کارهای گرافیکی و بصری احتیاج دارند مناسب است. این هارد پرسرعت ترین و مدرنیته ترین نوع هارد در بازارهای جهانی و ایران است.

از معایب این هارد می توان به قیمت بسیار گران اشاره کرد. ضمن آنکه به دلیل مرسوم نبودن استفاده، در انواع خاصی از سرورها و کامپیوترها عرضه می شود.

 هاردهای SATA

دومین Hard disk که قصد نقد و بررسی آن را داریم هاردهای سری SATA هستند. sata مخفف عبارت Serial Advanced Technology Attachment است که معنای آن تکنولوژی ارتباطی پیشرفته است. این نوع هارد، هارد پیشفرض اکثر لپ تاپ ها و کامپیوترهای خصوصا چند سال گذشته است. هاردهای SATA در سال 2003 معرفی شدند.

هاردهای ساتا در مقابل نسل پیشین خود خیلی سریع تر هستند. ساتا به علت آنکه در زمان خودش یک تکنولوژی پیشرفته به شمار می رفت در صنایع زیادی از جمله هارد لپ تاپ و کامپیوتر به کار می رفته است.

هاردهای ساتا، دارای یک دیسک چرخشی هستند که می چرخد و یک اهرم متحرک سوزنی است که با قرار گرفتن بر روی دیسک اطلاعات را خوانده و به کاربر ارائه می دهد. هارد دیسک های ساتا نسبت به هاردهای PATA که نسل قبلی آن ها بودند، سریع تر بوده و دارای فضای دیسک بیشتری هستند. این هارد می تواند داده ها را با سرعت پردازش عملیات 600 مگابایت بر ثانیه ارائه کنند که با این اوصاف، استفاده از آن ها به عنوان کاربری معمولی ایده آل است.

ضمن آنکه این هاردها در مقابل Hard disk نسل های بعدی مانند هاردهای SSD و هاردهای NVMe قیمت ارزان تر و مناسب تری داشته اما سرعت پردازش پایین تری ارائه می دهند. نکته قابل توجه این است که بر خلاف هاردهای ssd فضای ذخیره سازی ارائه شده توسط SATA بسیار بالاتر بوده و از 500 گیگ آغاز شده و تا 16 ترابایت بالاتر می رود.

این نوع هارد برای کسانی مناسب است که به فضای ذخیره سازی ارزان و زیاد نیاز دارند. هرچند که سرعت این هارد پایین تر از سایر هاردها است اما دلیل نمی شود که بگوییم اصلا سرعت ندارد. برعکس، این هارد سرعت بسیار بالایی نیز دارد.

چیزی که باعث کاهش سرعت Hard disk ساتا می شود این است که داده ها به صورت فیزیکی بر روی دیسک نوشته می شوند و به این علت امکان دارد که دیتاها تکه تکه شوند. یعنی یک فایل واحد می تواند به چند بخش در هارد تقسیم شده و هر یک از بخش های آن جایی دیگر از دیسک متحرک قرار بگیرد. به این علت باعث می شود که سرعت آن کمتر شود. چون برای ارائه یک فایل واحد باید همه آن خوانده شود و اگر فایل در بخش های مختلفی تکه تکه و پخش شده باشد، خواندن و ارائه آن طول می کشد.

نکته مهم دیگر این است که این هارد دارای قطعات متحرک است و به همین دلیل در مقابل انواع آسیب ها و شوک های ناگهانی آسیب پذیر هستند، پس برای استفاده از آن ها باید دقت به خرج دهید. وقتی به این هارد ضربه وارد می شود به دلیل وجود قطعات متحرک احتمال دارد که آن قطعات دچار اختلال، شکستگی یا خرابی شوند و هر گونه اختلال در عملکرد یکی از قطعات متحرک می تواند باعث به وجود آمدن یک مشکل سراسری شود.

از مزایای این هارد می توان به کم هزینه بودن و ارائه فضای ذخیره سازی بالا اشاره کرد. همچنین هزینه خرید آن مقرون به صرفه است و به دلیل خدمات نسبت به هزینه ای که ارائه می دهد یک گزینه اقتصادی و ایده آل است. اگر به دنبال هاردی با هزینه کم و فضای دیسک بالا هستید یک انتخاب مناسب به شمار می رود.

از معایب این هارد می توان به عدم تاب آوری و مقاومت پذیری کم در مقابل حوادث ناگهانی و شوک های وارده اشاره کرد و برای استفاده از این نوع هارد لازم است تا دقت بیشتری به خرج داده شود. همچنین این هارد به دلیل مواردی که گفته شد، یعنی متحرک بودن، مقاومت کم و سایر گزینه ها، بهترین گزینه برای استفاده به عنوان هارد لپ تاپ و کامپیوتر نیست.

هاردهای SSD

هاردهای SSD پراستفاده ترین Hard disk بازار هستند. هاردهای SSD مخفف عبارت Solid State Drive بوده که به معنای درایو حالت جامد است. هاردهای ssd مثل فلش هستند و مانند نسل های قبلی دارای اهرم نیستند. هاردهای سری قبل دارای اهرم های سوزن مانندی بودند که بر روی یک دیسک چرخیده، اطلاعات را خوانده و به کاربران نمایش می دادند.

اما هاردهای جدید که ssd نیز از آن ها به شمار می آید، مانند فلش بوده و اطلاعات به صورت ایستا در یک بخش قرار می گیرند و به هنگام درخواست به شما نمایش داده می شوند. به دلیل اینکه دارای اهرم و دیسک نیستند پس قسمت های متحرک ندارند و این کمک می کند تا یک هارد با مقاومت بیشتر داشته باشید. به دلیل اینکه قطعات متحرک در هاردهای ssd به کار برده نشده اند، دوام بالاتری داشته و به دلیل ویژگی های مثبتی که دارند، در لپ تاپ ها و سیستم های کامپیوتری به کار می روند.

هاردهای SSD به این علت بسیار سریع تر از سایر هاردها هستند. چون همه فایل ها در یک بخش قرار دارند فرایند بازیابی و نمایش اطلاعات خیلی به طول نمی انجامد. این هاردها بسیار قدرتمند بوده و در مقابل نسل های قبلی مانند هاردهای SATA بسیار پیشرفته تر بوده به نوعی که ضعیف ترین هاردهای SSD می توانند با هاردهای SATA رقابت کنند.

مشکلی که هاردهای ssd دارند این است که خیلی گران هستند. هم گرانند و هم فضای ذخیره سازی زیادی ارائه نمی دهند. یعنی فضای حافظه هاردهای ssd بین 120 گیگ تا 2 ترابایت است که برای خیلی ها فضای کمی است. ضمن این، قیمتی معادل یا بیشتر 2 تا 4 برابر هارد دیسک های SATA ارائه می دهند.

از مزایای آن می توان به سرعت، دوام بالا و قابل استفاده برای لپ تاپ ها اشاره کرد.

از معایب آن می توان به گرانتر بودن نسبت به هاردهای SATA و ارائه فضای ذخیره سازی کمتر اشاره کرد.

هاردهای IDE

در این بخش قصد داریم به هاردهای IDE یپردازیم که با نام های دیگری مانند PATA و ATA نیز شناخته می شود. این نوع هارد دارای جثه ای بزرگ تر نسبت به هاردهای ساتا هستند. هاردهای IDE وقتی به بازار عرضه شد، به نوبه خود یکی از برترین های این حوزه بود. هاردهای IDE شباهت زیادی به هاردهای SATA دارند اما به لحاظ فناوری های به کار رفته متفاوت هستند. اولین باری که این هاردها به بازار عرضه شدند سال 1986 است اما اوج آن در دهه 90 بوده است.

IDE مخفف کلمه Integrated Drive Electronics به معنی انتفال اطلاعات با استفاده از رابط است. وقتی این هارد به بازار ارائه شد، حجم فضای دیسک ارائه شده توسط هاردها، نهایتا 200 مگابایت بود در حالیکه این هارد، فضای ذخیره سازی 1 گیگابایت ارائه می داد. قیمتی که هارد IDE در زمان عرضه داشت، 200 دلار آمریکا بود.

قبل از ظهور هارد IDE نسل قدیمی تر هاردها یعنی SCSI در بازار مطرح بودند. اما وقتی هارد ide به بازار آمد، هاردهای SCSI در مقابل آن چیزی برای گفتن نداشتند. بدین ترتیب هاردهای ide توانستند در مدت زمان کوتاهی بازار را قبضه کنند.

مهم ترین دلیل فراگیر شدن این هارد قیمت مناسب آن بود. شاید حتی SCSI سرعت بیشتری داشت اما بسیار گران تر از این هارد بودند. همچنین به جز هارد نیاز به وسایل همراه هارد مانند آداپتور هارد SCSI نیز داشتید که قیمت ارزانی هم نداشت.

هاردهای SAS

هاردهای SAS نوع بعدی و پایانی هاردهای معرفی شده در این لیست هستند. این هاردها دارای سرعت بالایی هستند. ظرفیت ارائه فضای حافظه ذخیره سازی هر هارد SAS بین 300 تا 900 گیگ است که در مقابل هاردی مانند ساتا چیز خیلی زیادی نیست اما سرعت بالایی که دارد این مورد را به کلی جبران می کند. هاردهای SAS برای استفاده های حساس و البته پرتقاضا ساخته شده اند. معمولا از هاردهای SAS بیشتر استفاده های سازمانی و پروژه ای می شود.

معمولا در مباحث مربوط به بیزنس و کار، سرعت و در دسترس بودن هارد عوامل مهمی هستند که هاردهای SAS این مورد را دارند. هاردهای SAS سرعت بیشتری نسبت به هارهای ساتا داشته و پهنای باند بیشتری نیز ارائه می دهند. به دلیل ساخت بهتر و پوشاندن معایبی که موجب بالا رفتن آسیب پذیری هارد می شود، هارد های قابل اعتمادتری نسبت به سایر گزینه ها مانند ساتا هستند.

هارد

بررسی انواع هارد

در این بخش قصد داریم که هر یک از هاردها را مورد بررسی قرار دهیم که هر هارد برای چه کارهایی و چه فضایی مناسب است؟

NVMe

با هاردهای NVMe شروع می کنیم. اگر مشکل بودجه ندارید و به دنبال هارد دیسک قدرتمند هستید این گزینه پیشنهاد می شود. به عنوان مثال اگر یک مهندس، ادیتور ویدئو، گرافیست هستید یا دارای شغلی هستید که باید با استفاده از هارد یا سیستم کامپیوتری خود کارهای سنگین انجام دهید، یا می خواهید بازی های مختلف را با بالاترین وضوح و پرسرعت ترین حالت ممکن انجام دهید این هاردها مناسب هستند. همچنین اگر به دنبال ساخت یک استودیو یا شرکت با محوریت انجام کارهای سنگین و پیشرفته هستید یا قصد راه اندازی سرور یا وب هاستینگ دارید این نوع پیشنهاد می شود.

SATA

مورد بعدی هارد ساتا است. این نوع برای کاربری عمومی و افراد عادی جامعه طراحی شده است و نباید از آن انتظار زیادی داشته باشید. همچنین این نوع هارد فضای بسیار بالایی ارائه می دهد، اما در مقابل ضربات ناگهانی مقاوم نیست. اگر این نوع را خریداری کردید، حتما باید به خوبی از آن محافظت نمایید.

هاردهای ساتا دو اندازه دارند که با این دو اندازه به بازار عرضه می شوند. این اندازه شامل 2.5 اینچ و 3.5 اینچ است که هاردهای بزرگ تر برای کامپیوتر و هاردهای کوچک تر برای لپ تاپ به کار می روند. علاوه بر آن نوع 2.5 اکسترنال آن به بازار عرضه شده است. اگر دارای بودجه محدود هستید اما می خواهید یک هارد با ارائه فضای دیسک بالا و کاربری عمومی خریداری نمایید این هارد توصیه می شود.

SSD

هاردهای ssd نسل نسبتا جدید هاردها هستند که مانند فلش هستند. اگر می خواهید کامپیوتر یا لپ تاپ خود را ارتقا دهید یا به فضای ذخیره سازی کمتر از 2 ترابایت احتیاج دارید می توانید این Hard disk را خریداری نمایید. ضمن آنکه سرعت مناسبی نیز داراست.

IDE

این هاردها نسل قدیم بازار خود بوده اند که شاید بتوانید آن ها را پیدا کنید اما پیشنهاد می شود هاردهای نسل جدیدتر را خریداری نمایید. به دلیل آن که این نوع هارد قدیمی تر است، احتمالا قیمت ارران تری دارد. اگر در بازار کالاهای دست دوم به دنبال آن بگردید بهتر است.

SAS

این هارد فضای دیسک بالایی ارائه نمی دهد. اما بسیار پرسرعت و قدرتمند است و برای کاربری های کاری و شرکتی استفاده می شود. بدین کیفیت ساختی که دارد از آن برای پروژه های کاری استفاده می کنند. هاردهای SAS در مقابل حوادث ناگهانی مقاومت بیشتری ارائه می دهند. البته قیمت آن گران تر از انواع نسل قدیمی تر هارد مانند SATA است. هاردهای SAS مخصوص سرور ارائه شده اند.

لازم به ذکر است که، هاردهای SAS مخصوص سرور هستند. هاردهای SATA نیز در دو اندازه 3.5 و 2.5 اینچ به بازار عرضه شده اند. هاردهای 3.5 اینچ مخصوص کامپیوترها هستند و هاردهای 2.5 اینچ در ساخت لپ تاپ ها به کار برده می شوند. همچنین هاردهای 2.5 اینچی اکسترنال SATA نیز به بازار عرضه شده است.

هارد

نتیجه گیری و پایان

در این مقاله سعی داشتیم به نقد و بررسی انواع hard و بررسی مزایا و معایب هر کدام بپردازیم. آیا شما به دلیل خرید هارد هستید؟ آیا از هاردهایی که در این لیست معرفی کرده ایم استفاده داشته اید؟ آیا به دنبال هاردی هستید که ما در این مقاله به آن نپرداخته ایم؟ پس می توانید در کامنت ها با ما همراه باشید و نظر، تجربه استفاده یا پیشنهاد افزودن بررسی مدل های هاردهای دیگر را به مقالات را ارائه دهید.

در ادامه پیشنهاد می کنیم که از مقالات جذاب دیگر سایت برترآموز دیدن کنید.

نویسنده : بابک حیدریان

بابک حیدریان مهر. دانشجوی کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی، محقق و متخصص SEO & Digital Marketing "زندگی ممکن است پُر از درد و رنج باشد، اما واکنشِ ماست که حرف آخر را می‌زند". فردیش نیچه

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *