آموزش خوشنویسی یکی از مهم ترین آموزش هایی می باشد که هریک از افراد بهتر است آن را در سنین پایین فرا گیرند. خوشنویسی خلق یک اثر زیبا می باشد. به این نکته توجه کنید که فراگیری و آموزش خوشنویسی می بایست توام با عشق و علاقه باشد زیرا باید آن را درک کرد تا به بهترین نتیجه رسید و بتوان یک هنر زیبا خلق کرد. از گذشته تا به امروز افرادی زیادی بوده اند که به هنر خوشنویسی علاقه داشته و توانسته اند بهترین اثر را از خود برجای گذارند. یکی از دلایل رایج شدن خوشنویسی، علاقه مسلمانان به کتابت قران بوده است که سعی داشته اند آن را به بهترین شکل بنویسند. ما در این مقاله از سایت برتر آموز قصد داریم صفر تا صد اصول خوشنویسی را شرح دهیم و در مورد مباحث زیر صحبت کنیم:
اهمیت آموزش خوشنویسی
آموزش خوشنویسی با خودکار
وسایل مورد نیاز جهت خوشنویسی
آموزش خوشنویسی با قلم
انواع خوشنویسی خط
اصطلاحات مربوط به خوشنویسی
اهمیت خوشنویسی در کودکان
اگر جزو افرادی هستید که به خوشنویسی علاقه زیادی دارید، توصیه می کنیم این مقاله را پایان مطالعه کنید.
در دوره قبل از اسلام، خط پهلوی، اوستایی و میخی بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است. با ظهور دین اسلام رفته رفته خط عربی جایگزین این خط ها شد و نقش هریک از خط های نام برده کمرنگ و کمرنگ تر شد. بعد از چندی الفبای فارسی به اوج خود رسید و تا حدی که برای مردم ارزش داشت که به یک هنر مقدس تبدیل شد. شما اگر آموزش بلاگری را ببینید میتوانید از این راه کسب درآمد در منزل را داشته باشید و تجربه کنید و حتی با دیدن آموزش اینستاگرام میتوانید به درآمد بالایی برسید.
در ابتدا تنها خوشنویسی در بین مردم رایج بود اما با گذر زمان خود هنر خوشنویسی به چند شاخه همچون نستعلیق، شکسته نستعلیق و…. تقسیم شد.
امام علی در رابطه با هنر خوشنویسی می فرمایند: بر شما باد زیبا نوشتن چرا که خط زیبا از کلیدهای روزی می باشد. همانطور که به آن اشاره کردیم آموزش خوشنویسی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که در ادامه به مهم ترین اهمیت آن خواهیم پرداخت.
اگر تا به الآن به یادگیری خوشنویسی اقدام نکرده اید، توصیه می کنیم همین الآن عزم خود را جذب کرده و تحولی عظیم در کسب و کار و همچنین جایگاه خود ایجاد کنید.
همانطور که همه ما می دانیم نوشتن در زندگی روز مره ما بسیار کاربرد دارد و ما نیم بیشتر روز را با نوشتن می گذرانیم. مانند: نوشتن نامه برای عزیزانمان، گذاشتن یادداشت برای اعضای خانواده، یادداشت کردن کارهای روزمره و …
حال چه بهتر است برای نوشتن هریک از این موارد از خط خوش استفاده کنیم. بعضی از افراد بر این باورند که با نوشتن زیاد دست خط انسان بهتر می شود اما اگر بخواهیم نگاه علمی به این قضیه داشته باشیم، باید بگوییم چنین باوری کاملا اشتباه بوده و هیچ جایگاه علمی ندارد.
امروزه با رونق و افزایش آموزشگاه های خوشنویسی، افراد زیادی هستند که در این اماکن ثبت نام می کنند. از مزایای شرکت در دوره های آموزش خوشنویسی با خودکار می توان به موارد زیر اشاره کرد.
اگر می خواهید خوشنویسی را به صورت کاملا حرفه ای یاد بگیرید، بهتر است با وسایل مربوطه آن آشنا شوید. برای شروع یادگیری داشتن یک قلم و کاغذ کافیست و نیاز به ابزار دیگری ندارید اما جهت رشد و ارتقا کار خود می بایست از خودکار، خودنویس، و روان نویس بهره مند شوید. کاغذ های مخصوص خوشنویسی در بازار عرضه می شوند که می توانید به راحتی آن ها را تهیه کنید.
اگر تمایل دارید کار خود را بیشتر ارتقا دهید و از وسایل پیشرفته تری جهت خوشنویسی استفاده کنید، باید از ابزارهایی همچون دوات، قلم تراش، قلمدان، سنگ تیزکن قلم تراش، زیر مشق، مسطره و قطره چکان استفاده کنید.
برای یادگیری آموزش خوشنویسی با قلم باید مواردی را رعایت کنید تا به نتیجه مطلوب دست یابید. برای مثال استفاده از یک مداد خوب و مرغوب می تواند کمک زیادی در یادگیری شما کند و یا بهره گیری از کاغذهای مخصوص خوشنویسی از دیگر مواردی است که در یادگیری خوشنویسی با قلم از اهمیت بالایی برخوردار هستند. امروزه برنامه های زیادی طراحی شده است که شما می توانید با گذراندن این دوره ها به راحتی با اصول آموزش خوشنویسی با قلم آشنا شوید.
خوشنویسی خط هم مانند دیگر رشته های هنری از انواع مختلفی برخوردار است که به شرح زیر می باشند.
خط کوفی: یکی از اصلی ترین خط هایی که جهت تزئین کتاب مورد استفاده قرار می گیرد خط کوفی است. نمونه بارز خط کوفی کتاب قران می باشد که خود خط کوفی از انواع مختلفی همچون: خط کوفی تزئینی، خط کوفی مغربی، خط کوفی مشرقی و کوفی معقلی برخوردار است.
خط تعلیق: یکی از خط های نخستین در ایران که برگرفته از توقیع است، خط تعلیق نام دارد. نوشتن حروف و کلمات در این نوع خط کاملا از هم متمایز هستند و گاها بعضی از کلمات درشت و بعضی دیگر ریز نوشته می شود و معمولا هرچه به آخر نوشته نزدیک تر می شوید ترافیک کلمات کمتر می شود.
خط شکسته تعلیق: رفته رفته تند نویسی در بین مردم رواج یافت که علت آن هم سرعت بخشیدن به کار بود. در خط شکسته تعلیق کلمات تو در تو نوشته می شوند و سرعت نوشتن هم بیشتر از باقی خط ها می باشد.
خط نستعلیق: از کامل ترین و زیباترین خط های ایرانی، خط نستعلیق می باشد. با روی کار آمدن خط نستعلیق دیگر خط تعلیق به فراموشی سپرده شد. این خط در نیمه دوم قرن هشتم هجری قمری توسط میر علی تبریزی ابداع شده است. از ویژگی های بارز این خط می توان به دایره های ظریف و وزن دار اشاره کرده که زیبایی خاصی به متن هدیه می دهند. به خط نستعلیق عروس خطوط اسلامی هم گفته می شود.
خط نستعلیق شکسته: خط نستعلیق شکسته نوعی خط نستعلیق است که کمی تند تر و پیوسته تر نوشته می شود. حرکات قلم در این نوع خط بسار راحت و سریع می باشد که در نوشتن ابیات و اشعار شاعران کاربرد فراوانی دارد. یکی از مواردی که باعث می شود خط نستعلیق شکسته زیباتر شود، در هم بودن کلمات است.
از دیگر دست خط ها می توان به خط: دیوانی، رقعه، معما، مسلسل و صغرا اشاره کرد.
در خوشنویسی همانند دیگر رشته ها اصطلاحاتی وجود دارد که هرکس وارد این رشته می شود می بایست با تمامی آن ها آشنایی داشته باشد. این اصطلاحات عبارت اند از:
دانگ: واحد اندازه گیری قلم را در هنر خوشنویسی دانگ می گویند.
سطر: به یک مصرع یا عبارت کوتاه از شعر و یا متن را در خوشنویسی سطر می نامند.
چلیپا: اگر در شعر دو متن از یک معنی برخوردار باشند چلیپا می گویند که به صورت مورب نوشته می شود.
سیاه مشق: از دیگر اصطلاحات در خوشنویسی اصطلاح سیاه مشق است که به معنی به کارگیری کلمات در کنار هم با چیدمان زیبا است. از سیاه مشق بیشتر در تزئین آثار هنری استفاده می کنند.
کتیبه: به نوشته ای بر سر در عمارت ها و بناهای تاریخی و همچنین شبستان ها قرار دارد را کتیبه می گویند. معمولا کتیبه ها را برروی کاشی یا سنگ حکاکی می کنند. بهترین خط برای نوشتن کتبه خط ثلث می باشد.
بعضی از والدین معتقد هستند که آموزش خوشنویسی برای کودکان فاقد اهمیت است اما بهتر است بگوییم داشتن خط خوش همانند یادگیری دیگر دروس مانند ریاضی و علوم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و فواید زیادی برای کودک به همراه دارد. این نکته را بخاطر بسپارید که دست خط ضعیف آثار مخربی را برای کودکتان به همراه دارد، چرا که بیشتر وقت آن با نوشتن سپری می شود. دست خط زیبا انگیزه کودک را برای نوشتن بیشتر کرده و خسته شدن چشم ها جلوگیری می کند.
برای آموزش خوشنویسی به کودکان بهتر است 10 الی 15 دقیقه از روز را برای آموزش در نظر بگیرید. برای یادگیری دست خط زیبا به نکات زیر توجه کنید:
شاید برایتان کمی عجیب بنظر برسد اما برای اینکه کودک شما سریع تر به خط ایده ال خود برسد بهتر است بر روی خوانایی متن تمرکز نکنید. برای مثال: در ابتدا لازم نیست حتما کودکتان بر روی کاغذ تمرین کند. می توانید از او بخواهید تا کلمه یاد گرفته را روی هوا تمرین کند و به کمک کل دست آن را در هوا بکشد. برای یاد دادن خوشنویسی به کوکان بهتر است از حروفی استفاده کنید که مشابه هم هستند. مانند: ن_س_ل_ق_ی که همگی از یک نیم دایره برخوردار هستند.
اگر کودک شما حروفی که مانند هم هستند را به خوبی یاد بگیرند کمتر دچار مشکل می شوند. برای آموزش حروف مشابه بهتر است برای هریک از روش های مختلف استفاده کنید. مثلا از آن ها بخواهید که حرف ن را از بالا به سمت چپ و حرف ح را از بالا به سمت راست بنویسند.
با استفاده از نشانه های جهت دار به کودک و یا نوجوان کمک می کند که نحوه نادرست نوشتن را یاد نگیرند.
برای یادگیری خوشنویسی با قلم و یا خودکار می بایست تمرین های زیادی را انجام دهید تا به خط دلخواه خود برسید. قطعا هیچ کاری بدون تلاش میسر نمی شود. خوشنویسی از قواعد و قوانین خاصی برخوردار است که برای رسیدن به یک نتیجه عالی باید تمامی این قوانین را رعایت کنید. امیدواریم از این مقاله لذت کافی را برده باشید.
با سلام. بسیار با سلیقه مطالب را قرار دادید و به زیبایی از فونت ها بهره گرفتید. از تأثیر مداومت بر خوشنویسی هم مطلب یا نتایج مقاله علمی قرار دهید.