سبد خرید شما خالی است.

ورود | ثبت نام
آموزش رانندگی با دنده دستی

آموزش رانندگی به صورت کامل | دنده ای + ابتدایی

دسته بندی : دسته‌بندی نشده
1400/03/23

هر فردی در هرجای دنیا برای اخذ صلاحیت رانندگی ملزم به دریافت مجوزهای مربوطه است. در ایران نیز رانندگی کردن در داخل و خارج از شهر بدون داشتن گواهینامه جرم محسوب می‌شود. به همین دلیل آموزش رانندگی و گرفتن گواهینامه یکی از چالش‌هایی است که هر فردی در زندگی خود آن را تجربه می‌کند.

با این وجود دریافت گواهینامه برای همه افراد ممکن است با سختی‌هایی همراه باشد. شرکت در آزمون کتبی و قبولی در این آزمون و سپس امتحان شهری که در آن افسران راهنمایی و رانندگی از شما امتحان می‌گیرند، برای بسیاری از افراد یک فرآیند استرس زا و طولانی است. به همین دلیل مطالعه قوانین راهنمایی و رانندگی برای موفقیت در آزمون اول و آموزش رانندگی توسط مربی و تمرین زیاد جهت قبولی در آزمون دوم یک امر حیاتی محسوب می‌شود. همراه سایت برتر آموز باشید.

در این مقاله از سایت برتر آموز به بررسی آموزش رانندگی شهری خواهیم پرداخت تا با این فرآیند و نحوه قبول شدن در آزمون بیشتر آشنا شوید. دقت کنید که قبل از این آزمون حتما باید در آزمون کتبی نیز شرکت کنید. موفقیت در این آزمون مستلزم مطالعه دقیق کتاب راهنمایی و رانندگی است. شما اگر ماشین ندارید میتوایند در برای ثبت نام ایران خودرو شرکت کنید که در پست آموزش ثبت نام ایران خودرو کامل روش این کار را به شما گفته ایم.

آموزش رانندگی با دنده دستی

در آموزش رانندگی شهری باید چه چیزهایی را یاد بگیریم؟

حتما می‌دانید که در روز امتحان شهری یکی از افسران راهنمایی و رانندگی از شما امتحان خواهد گرفت. معمولا افسران در این آزمون بسیاری از مهارت‌ها و اطلاعات شما را مورد سنجش قرار می‌دهند. کنترل خودرو، دقت به علائم و خط کشی‌های خیابان، تسلط بر رانندگی، نحوه صحیح پارک دوبل و غیره از جمله مواردی است که ماموران با درخواست‌های خود، شما را مورد سنجش قرار خواهند داد. بنابراین باید در روز امتحان با نهایت آمادگی حاضر شوید و تمام نکات را به درستی انجام دهید.

به همین جهت باید در آموزش رانندگی شهری که توسط یک مربی انجام می‌شود، تمام نکات را رعایت کنید و با تمرین زیاد کاملا به رانندگی در سطح شهر مسلط شوید. در ادامه نکاتی که در طی آزمون شهری بسیار مهم هستند را به اطلاع شما خواهیم رساند.

 

نکاتی که باید در آموزش رانندگی رعایت کرد

از روزی که شروع به تمرین رانندگی می‌کنید، باید همواره سعی کنید تمامی نکات را رعایت کنید. چرا که فراموش کردن یکی از نکات در روز امتحان می‌تواند باعث رد شدن شما در امتحان شهری شود. پس با انجام امور زیر در حین آموزش رانندگی توسط مربی، این امور را در خود به صورت عادات رانندگی نهادینه کنید.

 

نکاتی که باید در پیش از شروع حرکت رعایت کرد:

 

  1. از عقب سوار ماشین شوید

زمانی که قصد سوار شدن به خودروی خود را دارید، سعی کنید که از عقب به سمت درب خودرو حرکت کنید. همچنین باز کردن درب ماشین باید با دست راست انجام شود. همچنین باید با پای راست سوار ماشین شده و سپس باقی بدن را وارد ماشین کنید.

 

  1. صندلی را تنظیم کنید

اولین اصلی که در رانندگی باید رعایت کنید، تنظیم صندلی است. تنظیم صحیح صندلی باعث کنترل بهتر شما روی کلاچ و ترمز و همچنین فرمان می‌شود. بنابراین پیش از هر کاری باید ابتدا صندلی خودرو را مطابق قد خود تنظیم کنید.

 

  1. کمربند ایمنی را ببندید

یکی از مهمترین اصول در حین رانندگی، بستن کمربند است. پس از تنظیم صندلی نوبت به بستن کمربند می‌رسد. چنانچه در روز امتحان کمربند خود را نبندید، نمره منفی دریافت خواهید کرد. همچنین بستن کمربند باعث کاهش خسارت در حین تصادف می‌شود. بنابراین پیش از بستن کمربند از رانندگی اجتناب کنید.

 

  1. آینه را تنظیم کنید

آینه‌ها نقش مهمی در دید نقاط کور ایفا می‌کنند. چنانچه آینه‌ها را به درستی تنظیم کنید، نقاط کور در حین رانندگی به کمترین میزان ممکن می‌رسد. در نهایت احتمال وقوع تصادف کاهش پیدا می‌کند. بنابراین آینه‌ها را همیشه پیش از حرکت طوری تنظیم کنید تا دید بهتری نسبت به پشت سر داشته باشید.

 

  1. خلاص کردن دنده را فراموش نکنید

قبل از استارت زدن حتما باید از خلاص بودن دنده اطمینان حاصل کنید. اگر دنده خلاص نباشد، در زمان استارت خودرو رو به جلو پرتاب خواهد شد و همین موضوع زمینه را برای رد شدن در آزمون شهری فراهم خواهد کرد. بنابراین در زمان آموزش رانندگی با دنده دستی حتما باید پیش از استارت دنده خلاص باشد.

دقت کنید که برای خلاص کردن دنده باید کلاچ را تا انتها فشار دهید.

 

  1. استارت بزنید

اکنون که همه چیز رو به راه است، می‌توانید حرکت را شروع کنید. سوئیچ خودرو را روی ماشین انداخته و بچرخانید تا ماشین روشن شود. معمولا خودروهای داخلی با چرخاندن کلید ماشین در جهت عقربه‌های ساعت روشن می‌شوند.

 

  1. پیش از حرکت باید راهنما بزنید

قبل از شروع حرکت برای اطلاع دادن به ماشین‌های پشت سر باید راهنما بزنید. راهنما قبل از حرکت را فراموش نکنید. چنانچه در روز امتحان راهنما نزنید و حرکت کنید، شاید مردود نشوید، اما نمره منفی دریافت خواهید کرد. این یعنی اینکه با یک اشتباه کوچک دیگر شانسی برای قبولی نخواهید داشت.

 

  1. پشت سر خود را بررسی کنید

یکی از مواردی که در آموزش رانندگی در ترافیک باید رعایت کنید، دید پشت سر قبل از حرکت است. بسیاری از افراد در روز امتحان این کار را فراموش می‌کنند و نمره منفی دریافت می‌کنند. بنابراین قبل از شروع به حرکت، ابتدا پشت سر را بررسی کنید و با نگاه با آینه بغل خود حرکت را آغاز کنید.

 

  1. ترمز دستی را پایین بکشید

حال باید ترمز دستی را پایین بکشید. زمانی که ترمز دستی را پایین آوردید، ماشین آماده حرکت است و می‌توانید حرکت خود را شروع کنید.

 

  1. همانطور که کلاچ را نگه داشته اید، دنده را در وضعیت 1 قرار دهید

برای شروع حرکت باید ابتدا دنده خود را در حالت 1 قرار دهید. دنده 1 سنگین ترین دنده ماشین بوده و برای شروع حرکت باید از این وضعیت استفاده کنید.

 

  1. کلاچ را به آرامی رها کنید و آرام گاز دهید

به نظر من مهمترین بخش در آموزش رانندگی شهری این قسمت است. تسلط کامل بر این بخش می‌تواند شما را در روز امتحان تا مرز قبولی پیش ببرد. بنابراین باید زمان زیادی روی تسلط بر کلاچ و گاز بگذارید تا خودرو بدون هیچ لرزش و یا خاموش شدنی حرکت کند.

کلاج و گاز ماشین

شاید با کلاچ، ترمز و گاز آشنایی نداشته باشید. به همین دلیل قبل از ادامه بهتر است که با سه پدال موجود در ماشین آشنا شوید.

  • پدال سمت راست: گاز
  • پدال وسط: ترمز
  • پدال سمت چپ: کلاچ

همچنین اگر در حال آموزش رانندگی با دنده دستی  هستید، بهتر است که با 6 وضعیت دنده خودرو بیشتر آشنا شوید:

  • چپ بالا: 1
  • چپ پایین: 2
  • وسط بالا: 3
  • وسط پایین: 4
  • راست بالا: 5

نکاتی که باید در حین حرکت رعایت کرد:

در زمان رانندگی باید کاملا به فرمان مسلط باشید، دنده‌های خود را مطابق سرعت تغییر دهید و حواستان به خودروها، عابرین پیاده و موانع مختلف باشد. دقت کنید که رانندگی تنها توجه به مسیر مستقیم و حرکت نیست. بلکه باید به تمامی علائم راهنمایی و خطوط موجود در خیابان توجه کنید. بنابراین دقت در آموزش رانندگی به تابلوها و خطوط باید در دستور کار شما قرار بگیرد تا در روز امتحان با مشکل مواجه نشوید.

در روز امتحان مامور راهنمایی و رانندگی از شما تقاضاهایی خواهد کرد تا میزان تسلط شما به قوانین رانندگی را بسنجد. دقت کنید که برخی از این خواسته‌ها کاملا مخالف قوانین رانندگی بوده و در صورت انجام به دلیل نقض قوانین و انجام فعالیت‌های پرخطر در رانندگی، شما در آزمون مردود خواهید شد. دور زدن در محل ممنوع، عبور و دور زدن از روی خط ممتد، پارک ممنوع ، سرعت غیر مجاز، بوق زدن در محل ممنوع و بسیاری از موارد دیگر از جمله مواردی است که شما باید در صورت خواسته افسران از انجام آن سر باز بزنید یا برای انجام آن از وی اجازه بگیرید.

به عنوان مثال پارک کردن خودرو در نزدیکی شیر آتش نشانی یا در محل تقاطع ممنوع است. در صورتی که افسر از شما بخواهد که در چنین مکان‌هایی پارک کنید، باید از وی اجازه بگیرید. در غیر این صورت به احتمال فراوان مردود خواهید شد.

از سویی در هنگام آموزش رانندگی توسط مربی باید از مربی بخواهید تا پارک دوبل، دور تک فرمان، دور دوفرمان، حرکت با دنده عقب و سایر موارد را با شما تمرین کند. چرا که این موارد حتما در امتحان از شما خواسته خواهد شد.

 

  • نکاتی که باید بعد از توقف رعایت کرد:

برای توقف نیز باید راهنما بزنید، دنده را خلاص کنید و سپس ترمز دستی خود را بکشید. سعی کنید زبانه درب را با دست راست باز کرده و با دست چپ دستگیره درب را نگه دارید. در صورت انجام تمام مراحل بالا به راحتی می‌توانید در آزمون شهری قبول شوید.11

همیشه به یاد داشته باشید که در حین آموزش رانندگی در ترافیک نباید خود را با یک راننده حرفه‌ای مقایسه کنید. شما باید در ابتدا تمامی قوانین را رعایت کنید، آرامش خود را حفظ نموده و سعی کنید با تمرین زیاد مهارت خود را افزایش دهید.

رانندگی در شهر

نکاتی که باید در تمرین رانندگی مرور کنید

  • سعی کنید رانندگی را ابتدا از یک مکان خلوت شروع کنید و زمانی که دست شما کمی به راندن ماشین عادت کرد، اقدام به آموزش رانندگی در ترافیک کنید. سواری در مکان‌های شلوغ و پر رفت و آمد به خصوص اگر تجربه رانندگی نداشته باشید، می‌تواند خطرات زیادی داشته باشد.
  • رانندگی، چه در تمرینات، چه در آزمون شهری و چه در زمانی که گواهینامه دارید، نیاز به تمرکز بالا و اعتماد به نفس دارد. سعی کنید تفکرات منفی و استرس را از خود دور کنید و با تمرکز بالا مسیر خود را تا رسیدن به مقصد طی کنید.
  • تسلط خود بر کلاچ و گاز را زیاد کنید. همچنین روی دور تک فرمان، دور دو فرمان، پارک دوبل، حرکت با دنده عقب و سایر موارد مسلط شوید. چرا که این موارد در امتحان شهری از شما امتحان گرفته خواهند شد.

قوانین مقررات راهنمایی و رانندگی را بلد باشید و در هنگام رانندگی و مخصوصا آزمون شهری آن‌ها را رعایت کنید. شما باید علاوه بر آموزش رانندگی در ترافیک قوانین و مقررات رانندگی را هم فرا بگیرید و در حین سواری اجرا کنید. چرا که افسر ممکن است در حین آزمون درخواستی از شما بکند که مخالف قوانین باشد

مهارت رانندگی یکی از مهارت های مهم در طول زندگی هر فردی است که با آموزش رانندگی اصولی می توانید این مهارت را به خوبی آموزش ببینید. رانندگی هم مانند هر مهارت دیگری نیاز به تمرین زیادی دارد که با تلاش و پشتکار خود میتوانید این آموزش را اصولی فرا بگیرید. در ادامه میخواهیم به آموزش اصولی رانندگی بپردازیم و موارد را به خوبی بررسی نماییم.

شرایط لازم برای اخذ گواهینامه

همانطور که میدانیم هر شخصی نمی تواند گواهینامه اخذ نماید و نیاز به یک سری شرایط خاصی برای دریافت گواهینامه دارد که در ادامه به تفکیک این موارد را بررسی می نماییم.

  1. داشتن 18 سال تمام برای شخص متقاضی دریافت گواهینامه
  2. پشت سر گذاشتن ویزیت های پزشکی و داشتن سلامت جسمی ، روانی و روحی
  3. شرکت در کلاس های آموزشی تئوری و نظری
  4. قبولی در آزمون عملی و تئوری (آیین نامه)

 آموزش رمزی آسان به نام صکادرات

خوب همانطور که می دانید رانندگی فقط به حرکت کردن نیست و یک سری مسائلی هم باید قبل از بلد باشید که افسر راهنما از شما توقع دارد که هنگام رانندگی به آن توجه داشته باشید. برای این که این مراحل را به خوبی به خاطر داشته باشید در ادامه به شما رمز آسان صکادرات را یاد میدهیم تا در آزمون های عملی شهری تنها با یادآوری این رمز بتوانید مرحله اولیه رو به خوبی پشت سر بگذرانید. با ما همراه باشید.

ص: صندلی را تنظیم کنید.
ک: کمربند ایمنی را ببندید.
ا: آینه ها را تنظیم کنید.
د: دنده را خلاص کنید.
ر: ماشین را روشن کنید و راهنما بزنید.
ا: آینه ها را چک کنید و آماده ی حرکت کردن بشوید.
ت: ترمز دستی را بخوابانید.

آموزش ایست کامل در رانندگی

یکی از مواری که باید در طول رانندگی به خوبی فرا بگیرید، آموزش ایست کامل در رانندگی است. برای ایست کامل باید با پدال ترمز و پدال کلاج آشنایی لازم را داشته باشید. می دانیم برای اینکه بخواهیم سرعت خودرو را کم کنیم باید به پای خود را به آرامی روی پدال ترمز فشار دهیم و در این میان اگر بخواهیم ایست کامل داشته باشیم با زدن راهنمای راست و قرار گرفتن در منتهی الیه سمت راست به محض کم شدن سرعت خودرو (برای مثال 15 کیلومتر در ساعت) باید پای خود را روی پدال کلاج تا انتها نگه داشته و سپس ماشین را خلاص کنید و همزمان پای راست را روی ترمز قرار دهید تا ماشین به طور کامل بایستد. حالا خودروی شما به طور کامل ایستاده است و میتوانید با کشیدن دستی پای خود را از ترمز بر دارید. نکته مهمی که در این میان باید حواستان باشد این است که هنگام ایست کامل حتما باید پای چپ خود را روی کلاج قرار دهید در غیر این صورت هنگام ایست ماشین شما خاموش میشود. نکته مهم بعدی اینکه اگر قصد توقف و کم کردن سرعت را داشته اید به هیچ عنوان پای خود را یک باره روی ترمز فشار ندهید و به آرامی این کار را انجام بدهید.

آموزش دور زدن در رانندگی

دور زن یکی دیگر از مهارت های رانندگی است که باید به خوبی روی آن مسلط باشید زیرا در طول رانندگی ممکن است دور زدن در خیابان‌ های پهن و عریض و خیابان‌ های کم عرض را تجربه کنید که دور زدن در این مکان ها نیازمند تجربه و تمرین قبلی می باشد. برای دور زدن در خیابان‌ های پهن راننده ها از دور تک فرمان استفاده میکنند و در خیابان‌ های کم عرض باید از دور دو فرمان استفاده نمایند. شما می بایست در طول آموزش رانندگی انواع دور زدن در خیابان های پهن و باریک را امتحان نمایید و با تجربه ای که به دست آوردید متوجه شوید که در هر خیابانی باید از کدام نوع دور زدن استفاده نمایید.

آموزش دور تک فرمان 

دور تک فرمان معمولا در خیابان هایی پهن و با عرض بالا انجام می شود  که تنها کافیست با یک بار چرخاندن غربیلک فرمان مسیر دور زدن شما تکمیل بشود. حالا به چه صورت دور تک فرمان بزنیم؟ برای اینکار کافیست ابتدا راهنمای راست خود را بزنید سپس سرعت اتومبیل را به آرامی کم و در منتهی الیه سمت راست خیابان ایست کامل داشته باشید.  پس از این کار راهنمای چپ را زده با گرفتن کلاج و قرار دادن دنده 1، فرمان را به سمت چپ و تا انتها بچرخانید و سپس حرکت نمایید. وقتی که در لاین مخالف قرار گرفته اید فرمان را به حالت اول ( فرمان را به سمت راست) برگردانید و در مسیر ما بقی ماشین ها قرار بگیرید. در این مرحله شما دور تک فرمان زده اید.

آموزش دور دو فرمان

اگر خیابانی که قرار است در آن دور بزنید عرض کمی دارد و یا به اصطلاح باریک است، باید از دور دو فرمان استفاده نمایید. برای دور زدن باید از دور دو فرمان استفاده کنید. رای اینکار کافیست ابتدا راهنمای راست خود را بزنید سپس سرعت اتومبیل را به آرامی کم و در منتهی الیه سمت راست خیابان ایست کامل داشته باشید. پس از این کار راهنمای چپ را زده با گرفتن کلاج و قرار دادن دنده 1، فرمان را به سمت چپ و تا انتها بچرخانید و سپس حرکت نمایید.

تا جایی حرکت نمایید که به جدول برسید. سپس در همین حالت دنده خود را از 1 به R یعنی دنده عقب تغییر داده و سپس فرمان را به سمت راست تا انتها بچرخانید و با زدن راهنما به سمت چپ اطرافیان را مطلع می کنید که در حال دور زدن هستید ، بعد از این کار ها پای خود را به آرامی از روی کلاچ برداشته و گاز بدهید تا به سمت عقب حرکت نمایید.در حالی که به پشت نگاه می‌ کنید تا نیمه خیابان به عقب حرکت نمایید.

بعد از اینکه به نیمه خیابان رسیدید ، دوباره کلاچ را تا انتها نگه داشته و دنده را در حالت دنده 1 قرار دهید سپس فرمان را به سمت چپ چرخانده و در حین حرکت فرمان را صاف کنید تا ماشین در مسیر درست قرار بگیرد. بعد از این که ماشین در لاین درست قرار گرفت به مسیر خود ادامه دهید. پس از اتمام این کار شما دور دو فرمان زده اید.

آموزش استفاده از دنده معکوس

دنده معکوس یکی از مواردی است که شما در طی رانندگی با آن روبرو می شوید. همانطور که می دانید هنگام حرکت برای افزایش سرعت شما از دنده یک به دو و سپس از دو به سه می روید و این روند همچنان ادامه پیدا می کند. اما گاهی اوقات برای کاهش سرعت نیاز است که دنده های خود را به عقب بازگردانید. برای مثال اگر با دنده 4 حرکت می‌کنید و نیاز دارید سرعت خود را کم کنید، باید کلاچ را تا انتها فشار داده و دنده را از 4 به 3 تغییر دهید با کار شما عملیات دنده معکوس انجام داده اید. علاوه بر کاهش سرعت دنده معکوس در سر بالایی ها هم کاربرد دارد. برای مثال با دنده 3 در سر بالایی در حال حرکت هستید گاهی اوقات این سر بالایی آنقدر شدید میشود که دیگر نمی توانید با دنده 3 به حرکت ادامه دهید در این حالت با گرفتن کلاچ دنده خود را از 3 به 2 تغییر می دهید و دنده معکوس را اجرا می کنید که از این به بعد ماشین با دنده 2 حرکت نماید.

نحوه استفاده از دسته راهنما

شما باید در هنگام رانندگی قبل از هر حرکت و پیچیدن به مسیری با راهنما، ماشین های اطراف خود را در جریان حرکت خود بگذارید تا از تصادف و بروز حادثه جلوگیری نمایید. اگر قصد دارید به سمت راست حرکت نمایید باید قبل از حرکت راهنمای سمت راست خود را بزنید به همین منظور میتوانید دسته راهنما را به سمت بالا حرکت دهید و برای اینکه حرکت به سمت چپ داشته باشید، دسته راهنما را به سمت پایین بزنید. علاوه بر دور زدن در موارد دیگری هم میتوانید از راهنما استفاده نمایید. برای مثال هنگام ایست کامل، هنگام حرکت ، سبقت گرفتن در اتوبان ها ، خارج شدن از لاین اصلی و….

نحوه استفاده از ترمز دستی

شما علاوه بر گاز و ترمز و کلاچ یک وسیله ی دیگر برای کنترل اتومبیل در اختیار دارید که به آن ترمز دستی گفته میشود. هر کدام از این دو ترمز در ماشین کارایی مختلفی دارد. تفاوت این دو ترمز دستی این است که پدال ترمز برای کاهش سرعت و توقف خودرو قرار گرفته است اما ترمز دستی برای این است خودرو حرکت نکند و سر جای خود باقی بماند برای مثال که هنگامی که قصد پارک کردن خودرو و خارج شدن از آن را دارید میتوانید از ترمز دستی استفاده کرده و آن را بالا بیاورید. همچنین هنگامی که قصد داشتید مجددا از خودرو استفاده کنید، باید قبل از حرکت کردن ترمز دستی را پایین بیاورید بعد خودرو را به حرکت دربیاورید.

نویسنده : محسن حبیبی راد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. آریا

    سلام خسته نباشید ممنون از محتوای خوبتون لذت بردم برای تعمیر 24 ساعته آسانسور به سایت آسانسور فعال مراجعه کنید

    1. محسن حبیبی راد

      تبلیغ خوبی از سایتتون بود مرسی تایید شد :))

  2. فرزانه

    خیلی خوب و ساده توضیح دادین ممنون

    1. محسن حبیبی راد

      قوربون شما

  3. آیین نامه

    یکی از بهترین مقالات در مورد رانندگی بود 👌

  4. آلفا لرن

    چه قشنگ آموزش دادین مرسی

  5. سایت آموزشی

    عالی بود مرسی

  6. صنایع برودتی اورست

    نکته هاش خیلی خوب بود

    1. جواد فرازمند

      سلام رفیق
      قوروبون شما

  7. آیین نامه

    مقاله خیلی کامل، جامع و کاربردی در رابطه با آموزش رانندگی بود خیلی استفاده کردم. بنظرم هر کس که گواهینامه رانندگی پایه سوم اش رو گرفته حتما یکبار باید این مقاله رو بخونه تا با بعضی از اصطلاحاتش هم اشنا بشه مثله نیم کلاچ و … در کل متشکرم از مجموعه برترآموز

    1. جواد فرازمند

      سلام رفیق
      خداروشکر که مفید بوده، اسم سایتتم گذاشتیا:)