“ما آنچه هستیم که مدام تکرار میکنیم. تعالی یک عمل نیست، بلکه یک عادت است.» – ارسطو
اغلب، وقتی به تغییر عادات فکر می کنیم، به عادات خوب در مقابل عادت های بد فکر می کنیم. سیگار کشیدن در مقابل ترک سیگار. جویدن ناخن در مقابل تنها عدم انجام این کار. زل زدن به صفحه نمایش درست قبل از خواب در مقابل گذاشتن گوشی یا رعایت بهداشت خواب خوب. اگرچه تغییر رفتار برای عادات منفی مهم است، اما به همان اندازه مهم است که توجه خود را روی ایجاد عادات خوب تمرکز کنید.
ایجاد عادات خوب می تواند تغییرات معنادار و مثبتی در زندگی شما ایجاد کند. شکلگیری این نوع عادات مثبت یک فرآیند مداوم است که زمان و تعهد میطلبد. بیایید نگاهی به عادات خوبی بیندازیم که می توانید ایجاد کنید و این قدرت را دارند که سلامت جسمی و روانی شما را بهبود بخشند. ما همچنین به شما نکاتی را برای کنار گذاشتن عادات بد ارائه خواهیم داد تا راه را برای عاداتی که باعث پیشرفت شخصی می شوند باز کنید.
قبل از اینکه به قدرت عادت بپردازیم، مهم است که بدانیم عادت ها چیست. عادت ها رفتارها یا اعمالی هستند که شما به طور منظم انجام می دهید. برخی ممکن است عاداتی باشند که در محل کار انجام می دهید، مانند رفتارهای رهبری. برخی دیگر ممکن است اعمالی باشند که صبح هنگام آماده شدن برای روز انجام می دهید. این نوع تشریفات به طور خودکار اتفاق می افتد. ما آنها را به طور غریزی و تقریباً بدون فکر انجام می دهیم.
اگرچه ما آنها را به صورت ناخودآگاه انجام می دهیم ، اما شما بر عادات خود کنترل دارید. عادت ها فقط ظاهر نمی شوند. آنها رفتارهایی آموخته اند که در طول زمان تقریباً مانند یک رفلکس عمل می کنند. این اعمال تکراری توسط یک زمینه خاص یا الگوی فکری خودکار تحریک می شوند.
به عنوان مثال، مسواک زدن یک عادت روزانه است. بعد از خوردن صبحانه، مغز شما می داند که قدم بعدی رفتن به دستشویی است. هنگامی که خمیر دندان را روی مسواک می گذارید و شروع به مسواک زدن می کنید، حافظه عضلانی تسلط پیدا می کند. قبلاً آنقدر این کار را انجام دادهاید، تقریباً در یک زمان روزانه، که به بخشی طبیعی از برنامه روزانه شما تبدیل میشود. این نوع تداوم تکراری عمل را به عادت تبدیل کرده است.
پس چرا باید به طور فعال درباره عادات فعلی خود فکر کنید؟ ساده. زیرا عادات بخش های فوق العاده قدرتمندی از زندگی ما هستند. زمانی که نسبت به عادات و اعمال روزانه خود بیشتر توجه کنیم، میتوانیم در جایی که صلاح بدانیم، بهبودهایی ایجاد کنیم. سعی کنید ذهن آگاهی و کنجکاوی سالم را نسبت به رفتارهای روزمره خود تمرین کنید.
عادات بدی که به طور غریزی انجام می دهید و دوست دارید آنها را تغییر دهید چیست؟ چه عادت هایی دارید که به آن افتخار می کنید؟ چگونه می توانید بر روی آن عادات خوب حتی بیشتر بسازید؟ آگاهی از عادات فعلی اولین قدم برای تغییر رفتارتان به سمت بهتر شدن است. شما این قدرت را دارید که زندگی خود را از طریق قدرت عادات متحول کنید.
ایده عادت بسیار ساده است، اما شکل گیری آن علمی است. به دلیل قدرتی که عادات بر زندگی ما دارند، مطالعات زیادی در مورد فرآیندهای عصبی زیستی مرتبط با عادات وجود دارد. همه عادات به عنوان بخشی از یک الگوی روانشناختی شروع می شوند که حلقه عادت نیز نامیده می شود.
جیمز کلیر در کتاب پرفروش خود، ” عادات اتمی ” بر این حلقه عادت تمرکز کرده است. او از علوم اعصاب و روانشناسی استفاده می کند تا توضیح دهد که چگونه این حلقه از چهار جزء مهم ساخته شده است:
بیایید نوشیدن هر روز صبح قهوه را به عنوان نمونه ای از یک عادت در نظر بگیریم. وقتی وارد آشپزخانه میشوید، ممکن است نشانه دستگاه قهوهساز شما باشد. خواه از آن آگاه باشید یا نه، دیدن قهوه ساز شما باعث می شود که هوس کنید. دیدن دستگاه قهوه ساز باعث می شود بوی، طعم و حس یک فنجان قهوه داغ را تصور کنید. این میل منجر به عمل می شود.
پاسخ شما این است که مقداری تفاله قهوه را بردارید و دستگاه را روشن کنید تا قهوه دم بکشد. در نهایت می توانید پاداش خود را دریافت کنید. یک فنجان قهوه داغ. فردا، ولع دوباره اتفاق می افتد و حلقه بازخورد ادامه دارد. این فرآیند چهار مرحلهای برای چگونگی شکلگیری و شکستن عادتها برای درک اینکه چرا کاری را انجام میدهیم بسیار مهم است. بدون آگاهی از نشانه های پشت عادات خود، شانس کمی برای تغییر عادات وجود دارد. این چرخه این قدرت را دارد که کاری را که ما در زندگی روزمره انجام می دهیم تغییر دهد و به نوبه خود، کنترل بیشتری بر خود مدیریتی و اقداماتی که انجام می دهیم به ما می دهد.
همه عادت ها برای ما مفید نیستند. رمزگشایی بین عادت های خوب و عادت های بد مهم است. به این ترتیب، میتوانید روی ایجاد عادتهای خوب که نتایج مثبت به همراه دارد و ترک عادتهای بدی که به شما کمک نمیکنند، کار کنید. عادات خوب آن دسته از اعمال یا رفتارهای تکراری هستند که می خواهید تکرار کنید. آنها پیامدهای مثبت فیزیکی، عاطفی یا روانی دارند.
عادات بد، اعمالی هستند که تکرار می کنید و پیامدهای منفی دارند. برخی از عادات بد بی ضرر هستند، در حالی که برخی دیگر می توانند تأثیر عمیق تر و طولانی مدت داشته باشند. بسیاری از عادات ما بدون اینکه متوجه باشیم شکل می گیرند. مغز ما به سمت خلبان خودکار می رود. این می تواند تشخیص اینکه کدام یک از عادات ما بد یا خوب است را دشوار کند.
برای تشخیص خوب یا بد بودن یک عادت، به اثرات آن عادت فکر کنید. برخی از این سوالات را از خود بپرسید:
هنگامی که عادت های خوب خود را از عادت های بد تشخیص دادید، زمان آن فرا رسیده است که مغز خود را دوباره سیم کشی کنید. در اینجا نحوه ترک این عادت های بد آمده است.
با قاطعیت، انعطاف پذیری و طرز فکر صحیح، می توانید تقریباً هر عادت بدی را ترک کنید. در اینجا چند نکته برای ترک عادت های مضر وجود دارد:
حلقه عادت همیشه با یک نشانه شروع می شود. این محرک همان چیزی است که عادت بد را به حرکت در می آورد. توجه داشته باشید که چه چیزی باعث ایجاد عادت بد شما می شود. هنگامی که متوجه شدید که چه چیزی باعث این عادت می شود، می توانید واکنش مناسبی نشان دهید. میتوانید یا خودتان را از این موقعیت خارج کنید، یا میتوانید بیشتر مراقب عزم خود برای پایان دادن به یک عادت بد باشید.
برای مثال، قرار گرفتن در کنار دیگرانی که سیگار می کشند ممکن است تمایل شما به سیگار کشیدن را تحریک کند. اگر می خواهید عادت سیگار کشیدن خود را ترک کنید، خود را به طور کامل از این وضعیت دور کنید. اگر این امکان پذیر نیست، مراقب هوس های خود باشید و به خود یادآوری کنید که چرا می خواهید سیگار را ترک کنید.
ذهن آگاهی ابزاری عالی برای ترک عادت است. نشان داده شده است که تمرین تمرکز حواس، قشر پیش پیشانی مغز را فعال می کند. این قسمت از مغز با تمرکز ، برنامه ریزی و تصمیم گیری مرتبط است. وقتی نسبت به افکار خود آگاهی بیشتری داشته باشیم، حتی در مواجهه با هوس ها و وسوسه های ناسالم می توانیم تصمیمات بهتری بگیریم. هنگامی که احساس می کنید می خواهید به یک عادت بد برگردید، افکار و احساسات خود را یادداشت کنید. در لحظه حاضر شوید. کنجکاو باشید و از افکار و احساسات بدن خود آگاه باشید.
از آنجایی که خودآگاهی در شکستن چرخه عادت بد بسیار مهم است، از یادآورها استفاده کنید. در محلی که عادت بد شما معمولا اتفاق می افتد، برای خود یادداشت بگذارید. این به شما کمک می کند تا قبل از انجام آن اقدام را مجدداً بررسی کنید.
به عنوان مثال، یادداشت های چسبناک تشویقی را روی یخچال خود بگذارید تا به خودتان یادآوری کنید که سالم غذا بخورید. این نوع یادآوری بصری می تواند شما را ترغیب کند که به جای خوراکی های شیرین، به سراغ غذاهای سالمی بروید که برای تمرکز مفید هستند.به خاطر داشته باشید که مدت زمانی که برای ترک عادت لازم است به عادت بستگی دارد.
بابک حیدریان مهر. دانشجوی کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی، محقق و متخصص SEO & Digital Marketing "زندگی ممکن است پُر از درد و رنج باشد، اما واکنشِ ماست که حرف آخر را میزند". فردیش نیچه
نظرات کاربران