انتخاب بهترین راه برای درمان خارش پوست یکی از معضلات تمامی افراد مخصوصا افرادی که پوست های حساسی دارند می باشد. حال نگران نباشید چرا که در این مقاله از برتر آموز می خواهیم شما را با علل خارش پوست و راه های درمان آن آشنا کنیم پس توصیه می کنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
پوست گونه ای عایق برای بدن می باشد که کار او محافظت از سلول های بدن است. هر گاه سلول های پوستی ماده ای مشکوک را تشخیص دهند فورا آن را بررسی کرده و به مقابله با آن می پردازند.
برخی از جوش های قرمز در روی پوست پدیدار می شوند که با درد همراه هستند. این جوش ها ممکن است در پایان به شکل تاول و یا تکه شدن پوست ظاهر شوند. خارش پوست یکی از نشانه های شایع در بسیاری از بیماری های پوستی به شمار می رود که ممکن است این خارش بر روی پوست دیگر نواحی بدن از جمله صورت و بدن پدیدار شود.
نام دیگر خارش پوست پروریت است که واقعاً حسی آزار دهنده ای در فرد ایجاد می کند و فرد را وادار به خاراندن می کند. گاهی اوقات ممکن است از شدت خارش و خاراندن آن پوست دچار التهاب شود و خونی شود در این صورت میکروب و باکتری های می توانند خیلی راحت به درون و زیر پوست نفوذ کنند.
لازم به ذکر است که هر گاه دچار خارش پوستی بی دلیل شدید حتما آن را با پزشک و متخصص پوست در میان بگذارید تا هر چه سریعتر آن را درمان کند. البته درمان های خانگی بسیاری وجود دارد که می تواند خارش پوستی را به طور کامل از بین ببرد.
در این قسمت از مقاله می خواهیم دلیل خارش پوست را بر اساس نوع پوست بیان کنیم.
یکی از مهم ترین عوامل خارش پوست های خشک، خشک بودن آن می باشد. این نوع خارش در افراد سن بالا بیشتر خود را نشان می دهد.
اکثر افرادی که سیگار می کشند پوست های خشکی دارند که در این مورد هم ممکن است پوست آن ها دچار خارش های شدید شود. همینطور خانم هایی که ساعت های زیادی آرایش دارند به مرور زمان دچار خشکی پوست می شوند و در نهایت خارش پوستی آن را بی تاب خواهد کرد. بعضی از فصول مانند پاییز و زمستان که از آب و هوای خشک برخوردار هستند می تواند از دیگر دلایل خشکی پوست و در نتیجه خارش آن باشد.
به این نکته توجه کنید که هنگامی که پوست زبر و خشک می شود، اگر فقط خارش در آن ایجاد شود می توان با استفاده از کرم های مرطوب کننده و ضد خارش آن را رفع کرد. اما اگر خشکی همراه با التهاب و یا برجستگی همراه باشد باید حتما به متخصص پوست مراجعه کنید.
به طور کلی داشتن پوست خشک از دلایل خارش پوست می باشد اما این اتفاق مداوم نمی باشد و فقط در یک پروسه زمانی خاصی اتفاق کمی افتد و شدت پیدا می کند.
از راه های درمان خارش پوست های خشک این است که هر روز چندین مرتبه پوست خود را لوسیون مخصوص و آب رسان های با کیفیت چرب کنید. به خاطر بسپارید ماندن بیش از حد در حمام باعث می شود چربی پوست گرفته شود و پوست شما را خشک کند.
این نوع خارش پوستی وقتی در فرد ایجاد می شود که فرد با اشیا و یا خوراکی های حساسیت زا در ارتباط باشد. مواد حساسیت زا می تواند عطر، مواد شیمیایی، رنگ، گرد گل و یا … باشد.
خارش در حساسیت های پوستی با تورم و تاول همراه است و برای فرد بسیار آزار دهنده می باشد. در بیشتر موارد دیده شده که خارش پوست همانند اگزما ظاهر می شود. به این نکته توجه کنید که آلرژی پوستی همیشه نمی توان آن را به راحتی تشخیص دهید چرا که ممکن است چند روز بعد از تماس با اجسام حساسیت زا، علائم آن پدیدار شود.
برای درمان خارش حساسیت های پوستی می توانید از پماد هایی که حاوی کورتیکواستروئید هستند در طول روز چند مرتبه استفاده کنید.
عفونت های قارچی موجود در پوست سر، قارچ پای افرادی که ورزش بسیار می کنند، از دلایل خارش پوست می باشند. این بیماری را می توان خیلی راحت با استفاده از شامپو و کرم های ضد قارچی رفع کرد اما اگر با موارد حادتر مواجه شده اید حتما به پزشک مراجعه کنید.
در تماس بودن با گیاهان سمی می تواند برای سطح پوست خارش ایجاد کند و زندگی روزمره تا حدودی مختل سازد. بعضی از گیاهان سمی آنقدر حساسیت زا هستند تنها یک برخورد کوچک با آن ها می تواند حساسیت در فرد ایجاد کند و منجر به خارش پوستی شود.
قبل از هر چیز بهتر است با گیاهان سمی و حساسیت زا آشنا شوید و از دست زدن آن ها خودداری کنید. هنگامی که در معرض گیاهان سمی قرار گرفتید می توانید از پماد های درمانی برای رفع خارش استفاده کنید. از دیگر راه های درمان حساسیت های پوستی دوش آب سرد و استفاده از مخلوط جوش شیرین با آب می باشد.
بیماری های کلیوی هم می توانند تغییراتی بر سطح پوست ایجاد کنند که منجر به خارش پوست شود. در واقع کلیه ها مواد سمی و فوق العاده خطرناکی را در درون سیستم بدن تصفیه کرده و آن ها را خارج می کنند حال اگر روند این تصفیه به درستی صورت نگیرد، ممکن است متابولیت های ساخته شود و فرد به خارش پوستی دچار شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده، 40 درصد از افرادی که از بیماری های کلیوی رنج می برند، به خارش های پوستی گرفتار می شوند. چنین خارش هایی بیشتر سطح پوست را فرا می گیرند و در هنگام خواب شدت آن افزایش پیدا می کند.
کبد مانند کلیه در تصفیه مواد سمی بدن مهمی را ایفا می کند. در نتیجه مشکلاتی که در کبد ایجاد می شود اگر به موقع درمان نشود می تواند برای فرد خارش پوستی ایجاد کند. خارشی که بر اثر بیماری های کبد ایجاد می شود می تواند هم خفیف و هم شدید باشد و محدود به یک نقطه نمی باشد.
چنین خارشی قبل از قاعدگی و در مواقعی که استرس فرد زیاد می شود، افزایش پیدا می کند. این خارش ها با دوش آب ولرم و مرطوب کننده های مناسب قابل درمان می باشد.
بی حسی و مور مور شدن بدن از علائم اصلی دیابت می باشد. بیشتر افرادی که بیماری دیابت دارند از پوست های خشکی برخوردار هستند که این خشکی پوست موجب خارش می شود. کم کردن مدت زمان استحمام استفاده از لوسیون بدن و صابون های ضد خارش می تواند تا حد زیادی خارش پوستی را برطرف سازد.
بیماری درماتیت آپوتیک از رایج ترین نوع اگزما محسوب می شود که خارش پوستی برای فرد بیمار ایجاد می کند.
بیماری اگزما به صورت خشکی روی پوست ظاهر می شود. اگر این بیماری از نوع عفونی باشد می تواند بر روی بدن تاول ایجاد کند و جوش های آبدار بر روی سطح پوست ظاهر شود.
افرادی که از اگزمای پوستی رنج می برند، بهتر از صابون ها و مواد شوینده معطر استفاده نکنند چرا که محصولات معطر می تواند بیماری آن ها را تشدید کند و بسیار آزار دهنده باشد.
پماد های که حاوی استروئید هستند می توانند تا حدی زیادی بیماری اگزما را درمان کند. در واقع این پماد به پماد ضد اگزما معروف است.
بعضی از داروها دارای عوارض هستند که عوارض آن ها خارش های پوستی می باشد. اگر با مصرف داروی خاصی خارش بدن شما زیاد می شود هر چه سریعتر این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا داروی مناسب تری جایگزین آن قرار دهد.
وقتی حشره ای بدن شما را نیش می زند، به این دلیل که نیش خود را وارد پوست می کند ممکن آلودگی های زیادی را همراه نیش به داخل پوست شما منتقل کند. نیش زدگی با خارش و قرمز شدن پوست همراه است. اگر در محیط های حضور دارید که حشرات در آن به وفور یافت می شود سعی کنید درو و پنجره ها را ببندید تا حد امکان از لباس های پوشیده استفاده کنید. استفاده از پماد آنتی هیستامین یکی از روش های درمان گزیدگی حشرات می باشد.
بیماری های عصبی از جمله ام اس می تواند در فرد خارش ایجاد کند. در این نوع خارش هیچ گونه التهاب و یا قرمزی بر روی پوست ظاهر نخواهد شد. در مورد سرطان می توان گفت درصد کمی از افرادی که مبتلا به سرطان هستند به خارش پوست دچار می شوند.
خانم هایی که باردار هستند بیشتر در ناحیه شکم و ران ها دچار خارش پوستی می شوند. گاهی اوقات هم ممکن است مشکلات جدی پوستی از جمله درماتیت خانم های باردار را تهدید کند.
اگر بر روی بدنتان خارش ایجاد شد و آن ناحیه را خاراندید، اگر یک رد باریک قرمز بر روی پوست بدن ایجاد شد و بعد از 30 دقیقه از بین رفت ممکن است شما به بیماری درماتوگرافی دچار شده باشید.
علت این بیماری استرس، عفونت های اداری و … می باشد. لازم به ذکر است که اگر دچار بیماری درماتوگرافی شده اید، آن را جدی بگیرید و سریعا با پزشک خود مشورت کنید.
خارش های مزمن که ممکن است در قسمت های بالا پشت بدون وجود هیچ جوش و برآمدگی، می تواند از بروز بیماری های نخاعی خبر دهد. این نوع بیماری در افراد مسن علائم بیشتری به همراه دارد که یکی از علائم آن احساس خارش در نواحی مختلف بدن می باشد.
خارش های نوروپاتی می تواند در یک قسمت و یا کل بدن ظاهر شود. اگر فرد مبتلا به بیماری نوروپاتی با خاراندن پوست خود احساس خوبی پیدا نکرد احتمالا خطر جدی او را تهدید می کند و باید با اجازه پزشک داروهای مربوطه را مصرف کند.
تیروئید یکی دیگر از علل خارش پوستی می باشد. علت این موضوع هنوز به طور قطعی مشخص نیست اما می توان احتمال داد که بر اثر تغییرات غدد عرق اتفاق بیفتد.
خشکی و خارش پوست در افرادی که کم کاری تیروئید دارند بیشتر است.
خانم هایی که در آغاز ورود به یائسگی هستند ممکن است تغییراتی در بدن و سیستم بدنی آن ها ایجاد شود که یکی از این تغییرات خشکی پوست می باشد. با یائسه شدن هورمون استروژن در بدن کاهش می یابد که این ماده برای ساخت کلاژن بسیار ضروری می باشد. در نتیجه کم شدن هورمون استروژن باعث می شود پوست رطوبت کافی خود را از دست بدهد.
در حال حاضر نمی توان زمان دقیقی برای خارش پوست تعیین کرد اما به طور تقریبی ممکن است بین 2 هفته تا 10 سال طول بکشد. اگر میزان خارش پوست شما بیش از 4 الی 6 هفته طول کشید توصیه می کنیم با پزشک صحبت کنید تا اقداماتی برای رفع آن نیز پیشنهاد دهد.
بعضی از خارش های پوستی از بیماری های جدی خبر می دهند و نباید آن ها را دست کم بگیرید. افرادی بالا 60 سال سن دارند و دچار خارش های پوستی می شوند، ممکن است به بیماری های از جمله نارسایی کلیه، تومورهای داخلی و نارسایی کبد مبتلا شده باشند.
خارش هایی که بدون ضایعه پوستی هستند، ممکن است از مشکلات داخلی خبر دهند. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا حد امکان این نوع خارش ها را جدی بگیرید و بی تفاوت از کنار آن ها گذر نکنید.
به طور کلی راه های زیادی برای درمان و تسکین خارش پوست وجود دارد که عبارتند از:
همچنین کاهش استرس می تواند تا حدی نسبتا خوبی خارش بدن را کاهش دهد.
در این یادداشت سعی کردیم درمورد انواع خارش های پوستی و راه های درمان آن صحبت کنیم. سعی کنید تمام علائم ذکر شده را جدی بگیرید تا مبادا دچار بیماری های خطرناک شوید. به یاد داشته باشید که سلامت روحی و جسمی شما بیش از هر چیزی ارزش دارد.
از این که تا انتها همراه برتر آموز بوده اید از شما بی نهایت سپاسگزاریم
نظرات کاربران