درمان سردرد یکی از موضوعاتی است همه افراد دوست دارند از آن مطلع یابند. اگر بخواهیم سردرد را توصیف کنیم می توان گفت کار نسبتا مشکلی است. به طور کلی سردرد دارای علائم شایع از جمله افزایش ضربان قلب و افزایش فشار می باشد. در سردرد ممکن است درد قسمتی از سر و یا نواحی جمجمه را در بر بگیرد.
هر فردی به دلایل مختلف می تواند دچار سردرد شود. گاهی اوقات سردرد با تهوع و استفراغ همراه است و گاهی اوقات هم تنها درد در نواحی سر احساس می شود که این موضع بستگی به شدن و علت آن دارد.
برای این که بتوانید راه حل مناسبی برای درمان سردرد بیابید، باید با انواع سردرد و علت های آن آشنا شوید که در ادامه در مورد این موضوع کلی بحث کرده ایم.
به طور کلی سردرد در ناحیه سر را می توان به 3 گروه تقسیم کرد:
سردرهای تنشی
سردردهای خوشه ای و میگرنی
سردردهای بازگشتی ( نوعی سردرد هستند که با قطع مصرف مسکن به وجود و با مصرف آن بهبود می آید)
استراحت کافی و استفاده از مسکن های مناسب، از بهترین روش های درمان سردرد می باشد. اما ابتدا می بایست نوع سردرد خود را مشخص کنید تا با مصرف دارو سلامتی شما به خطر نیفتند.
اگر دچار سردردهای ثانویه شده اید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید چرا که ممکن است نشان دهنده یک آسیب ثانویه باشند. به طور مثال سردردهای سینوسی از نوع ثانویه می باشند که موجب عفونت در بدن فرد می شود.
اگر دچار سردرد شده اید و با علائمی همچون تب، سفت شدن گردن، ضعف، لمس شدن یک طرف بدن، تغییر در بینایی و یا استفراغ روبه رو شده اید، بهتر است هر چه سریع تر با پزشک متخصص موضوع را درمیان بگذارید تا آن را نیز درمان کند.
به طور خلاصه سردرد به دو صورت وجود دارد. یکی در بخش سر و دیگری بخش فوقانی گردن. با بروز سردرد، درد از بافت ها و ساختارهای جمجمه نشات می گیرد. به یاد داشته باشید که مغز انسان فاقد رشته های عصبی درد است.
لایه نازکی وجود دارد که مانند عایقی بر روی استخوان ها قرار می گیرد. اگر انواع اندام سر همچون: جمجمه، سینوس ها، چشم و گوش ها، دچار التهاب و تحریک شوند، باعث بروز سردرد می شود. حال ممکن است شدن آن کم و یا زیاد باشد.
جامعه بین المللی سردرد در سال 2013 چگونگی طبقه بندی سردرد را منتشر کرده است. از آنجایی که بیشتر مردم از سردرهای شدید و مزمن رنج می برند؛ به آن ها امیدواری داد که چنین گروه بندی می تواند به تشخیص انواع سردرد کمک کند که روش های درمانی زیادی برای هریک وجود خواهد داشت.
به تمامی پزشکانی که در این زمینه فعالیت دارند، توصیه شد که به راهنمای طبقه بندی سردرد توجه ویژه ای شود.
همانطور که کمی قبل تر به این موضع اشاره کرده ایم، سردردها به سه درسته، سردرهای اولیه، ثانویه و نورالژی تبدیل می شوند. جالب است بدانید که فرد می تواند به طور همزمان به نوع سردرد دچار شود.
میگرن، تنشی و خوشه ای
البته تعداد زیادی سردرد هستند که در گروه سردرهای اولیه می باشد. یکی از شایع ترین سردردهای اولیه، سردرهای تنشی می باشد. بیشتر زنان دچار سردرهای تنشی می شوند. بر اساس تحقیقات انجام شده، در جهان از هر 20 نفر، یک نفر 1 دچار سردرد تنشی می شود.
سردردهای میگرنی همه نوع گروه سنی اعم از بزرگسال و کودکان را در بر می گیرد. بیشتر دختران و پسران قبل از بلوغ دچار سردرهای میگرنی می شوند که بعد از بلوغ در زنان بیشتر می شود.
می توان گفت سردرهای خوشه ای از سردرهای کمیاب می باشد و کمتر اتفاق می افتد. هم کودکان و هم بزرگسالان ممکن است دچار سردرهای خوشه ای شوند و فرقی نخواهد کرد.
متاسفانه سردردهای خوشه ای تاثیر نامطلوبی بر روند زندگی افراد می گذارد اما ممکن است بعد از مدتی بهبود یابد و یا برای فرد طاقت فرسا باشد. بعضی از افراد ممکن است سردردهای خوشه ای را با میگرن اشتباه بگیرند اما چنین نیست و ممکن است اصلا ربطی به سردرهای میگرنی نداشته باشد.
سردردهای ثانویه بر اثر انواع بیماری های عفونی به وجود می آید. چنین بیماری هایی شامل دندان درد، عفونت دندان، دردهای سینوسی و … می باشد.
همچنین بهتر است بدانید که سردردهایی که بر اثر ضربه به وجود می آیند، در گروه سردرد های ثانویه می باشند. استفاده از الکل هم جزو همین دسته قرار دارد.
درد عصب همان نورالژی می باشد. وقتی دچار نوالژی جمجمه ای می شوید، یکی از 12 عصب مغز دچار التهاب می شود و درد را از مغز به گردن نیز منتقل می کند. زمینال از شایع ترین نوالژی می باشد که در پنجمین عصب مغز رخ می دهد. این عصب ممکن است موجب التهاب شود و درد شدیدی در صورت ایجاد کند.
شدت و نوع سردر به دسته ای که در آن قرار دارد بستگی دارد. سایت برتر آموز در ادامه این مقاله به معرفی 16 نوع سردرد پرداخته است که عبارتند از:
تروما، انواع اختلالات سیستم ایمنی بدن، انواع عفونت، مشکلات ساختاری در نواحی مختلف از جمله گوش، دندان ها، چشم ها، بینی، و سینوس ها علت به وجود آمدن سردرهای ثانویه می باشند.
اگر با موارد زیر مواجه شده اید بهتر است به پزشک مغز مراجعه کنید تا برای درمان سردرد شما اقدامات لازم انجام شود.
اگر احساس کردید که سردرد آنقدر زیاد می باشد که برایتان طاقت فرسا شده، بهتر است برای درمان سردرد به پزشک مغز مراجعه کنید. پزشک می تواند از روی علائم حیاتی و چهره فرد عات سردرد را متوجه شود و داروهای مناسب را تجویز کنید.
هرگاه از شدن سردرد گردن فرد نیز سفت شود، ممکن است به بمیاری منژیت و یا پارکیسنون گرفتار شده باشد. این نوع سردردهای شامل موارد زیر می باشد:
سردردهایی که با ضعف بدنی همراه هستند معمولا نشان دهنده سکته مغزی می باشد که یک طرف بدن بی حس می شود که باید حتما موضوع را با پزشک درمیان گذاشت.
در این مقاله سعی کردیم درمورد درمان سردرد ببرای شما صحبت کنیم. در پایان تاکید می کنیم که با مواجه هرگونه سردرد حتما با پزشک متخصص در ارتباط باشید و خودسرانه برای درمان آن اقدام نکنید.
تیم برتر آموز برای شما تنی سالم و زندگی سرشار از موفقیت آرزومند است.
نظرات کاربران