سبد خرید شما خالی است.

ورود | ثبت نام
Anemia63

کم خونی چیست و چه علائمی دارد؟

دسته بندی : سلامت
1400/06/21

هنگامی هموگلبین خون کاهش یابد فرد دچار کم خونی می شود. در حال حاضر بیشتر افراد جامعه دچار کم خونی هستند. ما در این مقاله قصد داریم راه های درمان کم خونی را برایتان رح دهیم. بنابراین اگر شما هم جزء افرادی هستید که کم خونی درد سر های زیادی برایتان به وجود آورده است، توصیه می کنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید چرا که خبرهای خوبی برایتان داریم.

Anemia2

کم خونی چیست؟

قبل از این که درمورد علائم و راه های جلوگیری از کم خونی صحبت کنیم، بهتر است که بدانید کم خونی چیست و چه مواردی باعث بروز کم خونی می شود؟

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، هنگامی که سطح هموگلبین خون کاهش می باید فرد دچار کم خونی می شود. حال هموگلبین چیست؟ به ماده ای که رنگ خون را قرمز می کند هموگلبین می گویند.

از کجا بفهمیم که دچار کم خونی شده ایم؟

این سوال خیلی ها می باشد چرا که از علائم کم خونی اطلاع نداشته و نمی دانند اولین علائم کم خونی چیست؟

نگران نباشید در ادامه تمامی علائم کم خونی را برایتان شرح داده ایم.

  • خستگی
  • سردرد
  • سرگیجه
  • تنگ شدن نفس
  • سرد شدن دست و پاها
  • لرزش بیش از حد مو
  • درد در قفسه سینه
  • ضربان قلب ناهماهنگ
  • کاهش تمرکز
  • استرس و اضطراب شدید

تمام مواردی که در بالا ذکر کرده ایم، می توانند علائم کم خونی در فرد باشند.

دلایل کم خونی چیست؟

حالا که با علائم و تعریف کم خونی آشنا شده اید، بهتر است بدانید چه چیزی منجر به کم خونی در فرد می شود؟

بدن توانایی تولید هموگلبین به مقدار اندازه را ندارد.

بدن هموگلبین های تولید شده را تخریب و از بین ببرد.

از دست دادن مقدار زیادی خون که بنا به دلایلی همچون قاعدگی و یا زایمان اتفاق می افتد.

ما چند نوع کم خونی داریم که این دسته ها به عبارت زیر می باشند.

انواع کم خونی چیست؟

نارسایی کمبود آهن

کمبود آهن متداول ترین نوع کم خونی می باشد درواقع همه ما کم خونی را با فقر آهن می شناسیم. برای این که بدن بتواند هموگلبین تولید کند، نیاز به آهن دارد. اگر از رژیم غذایی نا درستی پیروی کنید و عادت های اشتباه غذایی داشته باشید آهن بدن شما روز به روز کاهش یافته و د رپایان به کم خونی دچار می شوید.

کم خونی آپلاستیک

این نوع کم خونی زمانی اتفاق می افتند که بدن قابلیت تولید گلبول های قرمز را از دست داده و دیگر نمی تواند آن را در بدن تامین کند. گلبول های قرمز در 120 روز در مغز استخوان تولید می شوند. هنگامی که مغز استخوان نتواند آن را تولید کند، در نتیجه کم خونی تمام فرد را فرا می گیرد.

کم خونی سلول داسی شکل

بیماری سلول داسی شکل یک بیماری فوق العاده جدی در بدن فرد تلقی می شود. در این نوع بیماری، سلول های قرمز خون شبیه به داس می شوند. به یاد داشته باشید که سلول های داسی شکل به یکدیگر می چسبند و احتمال ایجاد نفس تنگی و در پایان قطع اکسیژن در فرد می باشد.

کم خونی همولیتیک

زمانی که گلبول های قرمز کم تر از عمر طبیعشان عمر کنند، باعث میش ود فرد دچار کم خونی همولیتیک شود. در این صورت دیگر مغز استخوان نمی تواند به مقدار کافی گلبول قرمز تولید کند.

کم خونی بر اثر کمبود ویتامین

نوع دیگر کم خونی بر ازثر کمبود ویتامین می باشد. ویتامین b12 جزء ویتامین هایی است که بدن را برای تولید هموگلبین آماده می کند. هنگامی که این ویتامنین در بدن فرد کاهش یابد، قطعا عملکرد تولید هموگلبین هم کاهش می باید. بیشتر مواد غذایی هستند که دارای ویتامنی b12  هستند اما اگر جزء افراد گیاه خوار هستید، باید بگوییم ممکن است دچار کم خونی شوید چرا که این ویتامین در مواد غذایی گوشتی یافت می شود. کم خونی از نوع کمبود ویتامین را به عنوان فقر آهن یاد می کنند.

Anemia63

تالاسمی

تالاسمی نام یک مشکل ارثی و ژنیتیکی می باشد. در این نوع بیماری هم بدن به اندازه نیاز سلول های قرمز را تولید نمی کند . فرد را دچار کم خونی می کند. افرادی که به بیماری تالاسمی دچار هستند امکان این را دارد که دچار فقر آهن خفیف شوند.

کم خونی فانکونی

کم خونی فانکونی نوعی کم خونی است که کمتر کسی دچار آن می شود. در بیماری فانکونی هموگلبین کمتر تولید می شود و یا اگر هم تولید شود ممکن است فرد را دچار بیماری سرطان کند و تمامی بافت های بدن را تحت کنترل خود دراورد.

کم خونی به دلیل خونریزی شدید

کم خونی زیاد در دروان قاعدگی، زایمان، جراحی، سرطان و یا مشکلات دستگاه اداری، موجب می شود فرد دچار کم خونی شدید شود. حال اگر این کم خونی درمان نشود چه خطراتی ممکن است فرد را تهدید کند؟

عوامل کم خونی چیست؟

به یاد داشته باشید که کودکان و زنان بیشتر از مردان دچار کم خونی می شوند.

کم خونی و خونریزی در دوران بارداری طبیعی است اما نباید بدون توجه از آن گذر کرد.

دیگر مسائل گوارشی نظیر: کرون، زخم و ibs می تواند فرد را به کم خونی دچار کند.

کم خونی در همه سنین اتفاق می افتند حتی در افراد بالا 65 سال

مصرف دارو بیش از اندازه هم خود دلیلی برای کم خونی می باشد.

چگونه کم خونی را تشخصی دهیم؟

امکان دارد با دیدن علائمی که در بالا ذکر کردیم فکر کنید که دچار کم خونی شده اید اما دلیل همه این علائم نمی تواند کم خونی باشد و باید حتما آن را با پزشک در میان بگذارید.

حال چطور می توان فهمید دچار کم خونی شده اید؟ برای یافتن این سوال چند روش وجود دارد”

  • آگاهی از سابقه کم خونی افراد خانواده
  • شمارش کامل خون
  • انجام آزمایشات مربوط به کم خونی

راه های درمان کم خونی چیست؟

کم خونی را می توان از چند طریق درمان کرد که راحت ترین آن استفاده از مواد غذایی است که سرشار از آهن و مواد مغذی می باشند. این مواد غذایی عبارتند از:

  • سیب درختی
  • نمک اپسوم
  • چغندرقند
  • کشمش سیاه
  • عسل طبیعی
  • ریشه قاصدک و بابا آدم

درمان کم خونی با استفاده از ورزش یوگا

علاوه بر مواد غذایی که در بالا ذکر کردی، تمرینات یوگاه موجب رفع کم خونی می شود. ورزش یوگا می تواند گردش خون را در فرد ایجاد کرده و از کم خونی آن جلوگیری کند. ار این بخش از سایت برتر آموز می خواهیم تمامی حرکات یوگا که برای کم خونی مناسب می باشد را برایتان شرح دهیم پس تا پایان همراه ما باشید.

Anemia8

ژست مار برای درمان کم خونی

یکی از موثر ترین روش های یوگا برای درمان کم خونی ژست مار می باشد. این عمل برای کشیدن قفسه سینه، شکم و بافت های باسن کار می کند. این روش علاوه بر بهبود کم خونی، برای کاهش سیاتیک و استرس بیسیار مفید است.

ژشت شتر نمونه ای از درمان های خانگی برای درمان کم خونی

هنگامی که از ژست یوگا از نوع شتر آن سخن می گوییم، قطعا یاد کم خونی می افتیم چرا که این روش از بهترین روش ها برای درمان کم خونی بشمار می رود. این تمرین علاوه بر این که به گردش خون در رگ ها کمک می کند، می تواند عملکرد سیستم گوارش، تولید مثل، ستون فقرات و عضلات پشت را هم بهبود بخشد.

عوارض کم خونی چیست؟

به یاد داشته باشید که اگر کم خونی درمان نشود، فرد دیگر قادر به انجام کارهای روزمره به نحو احسن نمی باشد چرا که آنقدر شما را خسته می کند که توانایی انجام هیچ کاری را نخواهید داشت.

عوارض کم خونی برای زنان باردار: اگر زنان باردار دچار کم خونی شوند، ممکن است زایمان زودرس را تجربه کنند.

کسانی که مشکلات قلبی دارند، با مبتلا شده به کم خونی، ضربان قلب آن ها نامنظم می شود. وقتی فرد دچار کم خونی می شود قلب باید خون بیشتری را پمپاژ کند تا کمبود اکسیژن خون جبران شود.

مرگ: بعضی از کم خونی ها ارثی می باشد که کم خونی سلول داسی شکل نوعی از این نوع کم خونی می باشد. به خاطر بسپارید که کم خونی شدید می تواند موجب مرگ شود.

Anemia77

راه های پیشگیری از کم خونی چیست؟

لازم به ذکر است کم خونی همیشه قابل درمان نیست. افراد می توانند با مصرف ویتامین و انواع ویتامین ها، کم خونی خود را کاهش دهند. مواد معدنی که می توانند از کم خونی شدید جلوگیری کنند، به شرح زیر می باشند:

آهن: غذاهایی همچون گوشت گاو و گوشت دیگر حیوانات سرشار از آهن می باشد. همچنین حبوبات از جمله نخود، عدس و لوبیا هم جز مواد حاوی آهن می باشد.

فولات: این نوع مواد مغذی در میوه ها و آب میوه ها یافت می شود. مانند: نخود سبز، لوبیا و بادام زمینی

ویتامین c: ویتامین سی شامل مرکبات و آب میوه ها از جمله فلفل، گوجه فرنگی و خربزه می باشد. این مواد غذایی می تواند کمک زیادی به کمبود آهن کند.

نویسنده : معصومه آغاز

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *