هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود | ثبت نام
What-is-hepatitis-B-Ways-to-treat-hepatitis-b-95

بیماری هپاتیت B چیست؟ | راههای درمان هپاتیت B

دسته بندی : سلامت
1400/08/10

What is hepatitis B Ways to treat hepatitis b22

بیماری هپاتیت B از جمله بیماری هایی می باشد که بیشتر افراد به آن دچار می شوند. اگر به سلامت جسمی خود اهمیت می دهید، این مقاله برای شما نوشته شده است چرا که به شرح بیماری هپاتیت B پرداخته ایم.

کبد یکی از مهم ترین غدد داخلی بدن به شمار می رود که وظایف بسیار مهمی را برعهده دارد. از جمله وظایف آن می توان به دفع سموم بدن، ساختن پروتئین های مهم، تنظیم میزان قند خون و سوخت و ساز چربی می باشد.

اگر در این عضو از بدن اختلالاتی ایجاد شود، موجب می شود فرد بیمار شود. حال منشا این اختلالات عوامل گوناگونی از جمله مصرف دارو، الکل، سموم و ویروس های مختلف می باشد. شایع ترین اختلالاتی که در کبد ایجاد می شود، اختلال توسط ویروس های هپاتیت است.

بیماری هپاتیت B چیست؟

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، بیماری هپاتیت B بیماری ویروسی می باشد که نوعی اختلال کبدی تلقی می شود. جالب است بدانید این بیماری علائم خاصی به همراه ندارد.

شیوع بیماری

به طور تقریبی 400 میلیون نفر حامل بیماری هپاتیت B می باشد و از بین این افراد 50 میلیون به ویروس آلوده می شوند. بیماری هپاتیت B شایع ترین بیماری مسری عفونی بعد از بیماری سل و مالاریا می باشد. ایران در گروه کشورهایی قرار دارد که تعداد زیادی از آن ها دچار بیماری هپاتیت هستند.

خیلی از افراد هم از بدو تولد دچار بیماری هپاتیت Bمی شوند و از آنجایی که این بیماری علائم خاصی ندارد شاید فرد اصلا متوجه نشود که این بیماری را دارد.

انواع هپاتیت B

هپاتیت ب به دو شکل حاد و مزمن می باشد.

در نوع حاد ممکن است کم تر از 6 ماه فرد درمان شود و در این مدت خون انسان به طور کامل پاک و تمیز می شود. در نوع هپاتیت ب فرد نیاز به درمان خاصی ندارد مگر این که به دستور پزشک دارو تجویز شود.

هپاتیت از نوع مزمن زمانی اتفاق می افتد که ویروس بیش از 6 ماه در بدن می ماند و سیستم ایمنی بدن قادر به از بین بردن آن نمی باشد. معمولا هپاتیت مزمن به دو شکل فعال و غیر فعال فرد را درگیر می کند.

اگر شمارش ویروس در بدن بالا باشد یعنی هپاتیت مزمن از نوع فعال می باشد اما اگر غیر از این باشد باید موضوع را با پزشک متخصص در میان بگذارید تا برای درمان اقدامات لازم را نیز انجام دهد.

هپاتیت مزمن غیر فعال بیش از 6 ماه در بدن می ماند اما به طور غیر طبیعی زندگی می کند. خبر خوب که این نوع هپاتیت به سلول های کبد هیچگونه آسیبی وارد نمی کند. در واقع می توان گفت نوزادانی که مادر آن ها از بیماری هپاتیت B برخوردار هستند، دچار هپاتیت از نوع مزمن می شوند.

لازم به ذکر است که ده درصد افرادی که به هپاتیت به نوع غیر فعال دچار شده اند، ممکن است ویروس در بدنشان زنده و فعال شود و مشکلاتی از جمله التهاب برای کبد ایجاد کند. از همین جهت به این افراد توصیه می کنیم به طور مرتب با پزشک در ارتباط باشند.

روش های انتقال بیماری هپاتیت B

روش های انتقال بیماری هپاتیت B  به شرح زیر می باشد:

  • سوزن های آلوده
  • رابطه جنسی با فرد آلوده
  • منتقل شدن ویروس از طریق مادر به نوزاد
  • وسایل آلوده به خصوص در محیط های بیمارستانی
  • اهداء عضو
  • باورهای غلط درباره راههای انتقال این بیماری
  • استفاده از ظروف غذا یکدیگر
  • عطسه و یا سرفه کردن
  • در آغوش گرفتن فرد
  • بوسیدن فرد بیمار
  • تماس های غادی مانند دست دادن و …
  • شیر دادن به نوزاد البته این در مواردی صدق می کند که سینه مادر فاقد هرگونه زخم و التهاب باشد.

چگونه بیماری هپاتیت B را تشخیص دهیم؟

What is hepatitis B Ways to treat hepatitis b95

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم علائم خاصی در فرد به وجود نمی آید که بتوان متوجه وجود این بیماری شد. اما دستگاه  و روش هایی وجود دارند که به راحتی می تواند از بروز این بیماری خبر دهد.

بیوپسی کبد: در این بخش قسمتی خیلی کم از بافت کبد برداشته می شود و مورد بررسی قرار می گیرد. البته لازم به ذکر است که این روش معمولا برای تشخیص میزان درگیری کبد استفاده می شود.

فیبرو اسکن: دستگاه فیبرو اسکن یک جایگزین مناسب برای روش بیوپسی کبد می باشد. کار این دستگاه برای نشان دادن میزان تخریب و التهاب کبدطراحی شده است. یکی از ویژگی های این دستگاه این است که فاقد درد و خونریزی بوده و نحوه کار با آن بسیار آسان می باشد.

راه های پیشگیری از بیماری هپاتیت B

هریک از افراد می توانند با تزریق واکسن از شیوع این بیماری جلوگیری کنند. واکسن پیشگیری از هپاتیت B در سه مرحله تزریق می شود. لازم به ذکر است که خانم های باردار و شیرده هم می توانند از این واکسن استفاده کنند. واکسن پیشگیری از هپاتیت می تواند تا 15 سال ایمنی بدن شما را تضمین کند.

چه کسانی باید واکسن هپاتیت B بزنند؟

نوزادان

نوزادانی که وزن آن ها بالا 2 هزار گرم باشند باید دوز اول واکسن را قبل از ترخیص از بیمارستان تزریق کنند. دوز دوم واکسن یک ماه بعد از دوز اول می باشد. همچنین زمان دوز سوم در شش ماهگی می باشد.

نوزادانی که نارس می باشند و مادران آن ها هپاتیت ندارند، برای زدن واکسن می بایست یک ماه صبر کنند.

بزرگسالان

بزرگسالانی که احتمال درگیر شدن به هپاتیت B هستند:

  • افراد مبتلا به اعتیاد
  • افرادی که عضوی از خانواده آن ها آلوده می باشند
  • افرادی از دارای چندین شریک جنسی می باشند
  • افرادی که بیماری کبدی و یا کلیوی دارند
  • افراد مبتلا به ایدز
  • بیماران هموفیلی
  • افرادی که در مجتمع های شلوغ مانند زندان و مراکز درمانی کار می کنند

نکته: واکسن هپاتیت B  هیچگونه خطری ندارد و هرکس می تواند آن را تزریق کند.

رژیم غذایی

در بیماری هپاتیت B رژیم غذایی مخصوصی پیشنهاد نمی شود هرچند میوه و سبزیجات می تواند تا حد زیادی چربی و قند را کاهش دهد. به طور کلی از خوردن سبزیجات و مواد غذایی مقوی در این دوران غافل نشوید.

درمان دارویی هپاتیت B

What is hepatitis B Ways to treat hepatitis b55

در این قسمت قصد داریم نام داروهایی که باید برای درمان هپاتیت ب مصرف کنید را شرح دهیم. به یاد داشته باشید که تمامی داروها باید با نظارت پزشک و مطابق با سیستم بدنی افراد مصرف شود بنابراین از مصرف خودسرانه آن خودداری کنید.

این داروها شامل عبارتند از:

  • انتکاویر: هم به صورت قرص و هم به صورت شربت موجود می باشد.
  • تنوفوویر: نوعی قرص و پودر می باشد و مصرف زیاد آن به کبد آسیب وارد می کند.
  • لامیوودین: به صورت قرص و شربت می باشد که هر روز باید یک بار مصرف شود.
  • آدوفوویر دیپیوکسیر: به صورت قرص عرضه می شود و دوز بالا آن موجب ناراحتی های کلیوی می شود.
  • اینترفرون آلفا: به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک شایانی می کند و حداقل باید 6 ماه مصرف شود تا تاثیر خود را بگذارد.

آیا می توان هپاتیت B را درمان کرد؟

به طور کلی باید بگوییم که هیچ راهی برای درمان هپاتیت B وجود ندارد. بیشتر افراد بعد از چندین ماه بهبود می یابد اما افرادی که از هپاتیت مزمن برخوردار باشند، ممکن است بیماریشان هیچ گاه درمان نشود. امروزه محققان در تلاش اند تا راه هایی برای جلوگیری از انتقال این ویروس بیابند.

انواع هپاتیت

What is hepatitis B Ways to treat hepatitis b

به طور کلی هپاتیت به دو دسته ویروسی و غیر ویروسی تقسیم شده است.

هپاتیت ویروسی شامل هپاتیت A. B و C می باشد که بیشتر آن از نوع حاد است.

هپاتیت غیر ویروسی به نوعی گفته می شود که بر اثر مصرف مواد سمی، ناراحتی های کبدی و … ایجاد می شود.

امیدواریم با ارائه این مقاله توانسته باشیم به اطلاعات شما اضافه کرده باشیم. از این که تا انتهای مقاله همراه برتر آموز بوده اید از شما سپاسگزاریم.

نویسنده : معصومه آغاز

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *