آیا شما هم نوزاد تازه متولد شده دارید و از رنگ زرد آن نگران هستید؟ نگران نباشید چرا که هر نوزادی در ابتدای تولد دچار زردی می شود.
در این مقاله از سایت برتر آموز می خواهیم بدانیم که زردی نوزاد چیست و چگونه می توان آن را در منزل درمان کرد؟
همانطور که کمی قبل تر به آن اشاره کردیم هر نوزاد ممکن است از بدو تولد دچار زردی پوست شود و می توان گفت زردی نوزاد شایع ترین مورد می باشد. نوزادی که دچار زردی می شود باید آن را درمان کرد تا آسیب های جدی تر به آن وارد نکند.
در نوزادانی که کمی بزرگتر هستند و یا در بزرگسالان، کبد فرد قادر به تجزیه بیلی روبین می باشد که آن را از طریق دستگاه گوارش دفع می کند. بنابراین نوزادی که تازه متولد شده است قادر به تجزیه بیلی روبین نمی باشد.
خبر خوب این که در بیشتر مواقع زردی نوزاد با رشد کبد آن از بین خواهد رفت و نیاز به درمان خاصی ندارد. طول درمان زردی نوزاد معمولا 2 الی 3 هفته طول می کشد اما اگر بیش از 3 هفته طول کشید ممکن است بیماری مهمی نوزاد را تهدید کند و باید آن را جدی گرفت.
اگر میزان بیلی روبین در نوزاد زیاد باشد ممکن است خطراتی همچون ناشنوایی، فلج مغزی و یا دیگر بیماری ها او را تهدید کند. آکادمی اطفال آمریکا پیشنهاد می کند هر نوزادی از بدو تولد می بایست زردی آن مورد معاینه قرار گیرد تا اگر میزان بیلی رویبن در آن زیاد است هر چه سریعتر درمان شود.
در این قسمت می خواهیم به نوزادانی اشاره کنیم که بیشتر از باقی نوزادان دچار زردی می شوند پس اگر نوزاد تازه متولد شده دارید و یا می خواهید در این باره اطلاعات کسب کنید موارد زیر را به دقت مطالعه کنید:
نوزادان نارس به نوزادانی نارس می گویند که زودتر از 37 هفته بارداری متولد شوند.
نوزادانی که به اندازه کافی شیر مادر خود را نخورده و مشکل تغذیه دارند.
نوزادانی که گروه خونی سازگاری با گروه خونی مادر خویش ندارند. در این نوزادان ممکن است آنتی بادی های تجزیه شود که سلول های قرمز خون آن ها را نابود کند که این امر موجب افزایش میزان بیلی روبین خواهد شد.
دیگر دلایل ابتلا به زردی در نوزادان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین نشانه زردی در نوزاد، زرد شدن چشم و پوست می باشد. زردی ممکن است 2 یا 4 روز بعد از تولد اتفاق بیفتد. بعد از 3 الی 7 روز میزان بیلی روبین در نوزاد به اوج خود خواهد رسید.
اگر انگشت خود را به آرامی روی پوست نوزاد فشار دادید و آن نقطه زرد شد، به احتمال زیاد آن نوزاد دچار زردی می باشد.
در اکثر اوقات زردی نوزاد طبیعی است اما اگر مدت زمان زیادی طول بکشد باید با پزشک در میان بگذارید. متاسفانه اگر میزان بیلی روبین خون افزایش یابد، نوزاد دچار اختلالات مغزی می شود که به صورت دائمی همراه او خواهد بود.
اگر علائم زیر را در نوزاد خود مشاهده کردید باید به پزشک مراجعه کنید:
هر مادری بعد از 72 ساعت از بیمارستان مرخص می شود و می بایست هر چند روز یک بار نوزاد را برای چکاب کامل نزد پزشک ببرد.
یک زرد کاملا واضح و شفاف نشان دهنده زردی می باشد. اما برای تعیین میزان زردی باید یک سری آزمایشاتی انجام شود.
به یاد داشته باشید که نوزادی که در 24 ساعت اولیه زندگی خود از زردی رنج ببرد، می بایست روان میزان بیلی روبین آن اندازه گیری شود. این کار توسط پزشک با انجام آزمایشاتی از پوست و خون مشخص می شود.
برای این که پزشک متوجه شود زردی نوزاد نرمال است و یا از بیماری زمینه ای خبر می دهد، ملزم انجام آزمایشات بیشتری همچون آزمایش شمارش کامل خون و یا ناسازگاری فاکتور رزوس می باشد.
همانطور که کمی بالاتر به آن اشاره کردیم، زردی خفیف نوزاد با بزرگ شدن کبد آن درمان می شود. همچنین تغذیه مناسب در طول روز موجب دفاع بیلی روبین از بدن می شود.
ولیکن زردی حادتر نیاز به درمان های ویژه تری دارد. فتوتراپی یکی از بهترین و موثرترین راه های درمان زردی شدید می باشد که در این روش با استفاده از نور میزان بیلی روبین نوزاد را تجزیه می کنند.
در درمان زردی نوزاد از روش فتوتراپی، کودک در زیر نور آبی قرار می گیرد و کاملا لخت می باشد. ( از پوشک و عینک مخصوص برخوردار است) و یک پتوی فیبر نوردی در زیر کودک قرار می گیرد.
در موارد خیلی شدیدتر، احتیاج است که به نوزاد خون منتقل شود. این خون می تواند جایگزین خون آسیب دیده کودک شود و روند درمان را تسریع بخشد.
در این باره باید بگوییم که هیچ راهی برای پیشگیری از زردی نوزاد وجود ندارد. اما بعد از زایمان بهتر است یک سری نکات از جمله گروه خونی نوزاد چک شود که اگر دچار زردی است به طور قطعی درمان شود.
اگر نوزاد از شیر مادر استفاده نمی کند بهتر است در طول روز هر 2 الی 3 ساعت به او شیر خشک بدهید. نوزادانی که نارس و یا دارای وزن کمی می باشند، ممکن است مقدار کمی شیر خشک دریافت کنند. اگر نگران کمبود تغذیه نوزاد خود هستید می توانید این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا راه های درمان این موضوع را به شما ارائه دهد.
برای این که خود مادر بتواند زردی نوزاد را در خانه درمان کند، دو راه اصلی وجود دارد:
کمی بالاتر با فتوتراپی آشنا شده اید اما در این قسمت به طور کامل تر به شرح آن می پردازیم:
در درمان از طریق فتوتراپی، نوزاد در معرض نور فلورسنت قرار می گیرد. البته لازم به ذکر است که انواع مختلفی از فتوتراپی وجود دارد که این مورد را پزشک را تشخیص می دهد. نام های دیگر فتوتراپی، نور درمانی و هلیوتراپی می باشد.
از سال های خیلی پیش برای درمان زردی از روش فتوتراپی استفاده می کنند. نوزادانی که زودتر از زمان نرمال به دنیا می آیند، درمان زردی آن ها با چراغ های معمولی درمان می شود. حتی در بعضی واقع از پتو های فوتوتراپی کمک می گیرند. این پتوها به پتو های فیبروپتیک معروف هستند و به کمک کابل های فیبر نوری بر روی کمر و بدن نوزاد تابانده می شود.
یکی از راه های که برای درمان زردی و یرقان کم خطر شناخته شده است، فتوتراپی می باشد.
یکی دیگر از راه های درمان زردی نوزاد، استفاده از دستگاه زردی می باشد. این دستگاه را می توانید از مراکز فروش دستگاه های درمانی تهیه کرده و کودک خود را درمان کنید.
این دستگاه با تابش نور می تواند میزان بیلی روبین در بدن نوزاد را کاهش داده سریع تر زردی آن را درمان کند. اگر برای درمان زردی نوزاد می خواهید از دستگاه در منزل استفاده کنید، نگران نباشید چرا که قبل از اجاره دستگاه تمامی نکات لازم به شما توضیح داده می شود.
ما در این یادداشت از سایت برتر آموز به شما آموختیم که زردی نوزاد چیست و چگونه درمان می شود. امیدواریم با ارائه این مطالب توانسته باشیم به اطلاعات شما اضافه کنیم.
از این که تا پایان همراه ما بوده اید از شما بی نهایت سپاسگزاریم.
نظرات کاربران